Napad bombom na vozilo policije Sjeverne Irske, Nova IRA pod istragom

Dva policajca nijesu povrijeđena u sinoćnom incidentu u gradu Straban, za koji vlasti navode da "djeluje kao namjerni napad na policiju"

2997 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija Sjeverne Irske je danas saopštila da je na vozilo u kojem su bila dva njena pripadnika izveden napad bombom kućne izrade, koji tretira kao pokušaj ubistva.

Dva policajca nijesu povrijeđena u sinoćnom incidentu u gradu Straban, za koji vlasti navode da "djeluje kao namjerni napad na policiju".

"Istrage su u ranoj fazi, ali je napad za koji se vjeruje da je izveden improvizovanom eksplozivnom napravom, oštetio policijsko vozilo i tretira se kao pokušaj ubistva dvojice policajaca", navela je policija.

Policija navodi da je važan dio istrage ispitivanje da li je za napad odgovorna grupa koja se odvojila od Irske republikanske armije (IRA), poznata kao Nova IRA.

Mirovnim sporazumom iz 1998. godine u najvećoj mjeri je okončano trodecenijsko nasilje u Sjevernoj Irskoj, u kojem su učestvovale irske republikanske snage, paravojne grupe lojalne Londonu i britanske bezbjednosne snage.

Bivši članovi Irske republikanske armije i dalje povremeno izvode napade na bezbjednosne snage, iako nijedan nije bio uspješan od 2019. godine.

Bonus video: