Administracija SAD: Saudijski princ treba da ima imunitet u tužbama za ubistvo Kašogija

Saudijski zvaničnici ubili su Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. Vjeruje se da su tijelo raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni. Američke obavještajne službe zaključile su da je princ Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara

13334 pregleda 5 komentar(a)
Bajden i Bin Salman, Foto: Reuters
Bajden i Bin Salman, Foto: Reuters

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena objavila je da bi prestolonasljednik Saudijske Arabije trebalo da ima imunitet u postupku koji se vodi zbog njegove uloge u ubistvu novinara Džamala Kašogija, što je preokret u politici Bajdena koji je princa Mohameda bin Salmana često označavao kao jednog od odgovornih za brutalno ubistvo.

Administracija je saopštila da bi položaj prestolonasljednika, de fakto vladara Saudijske Arabije i nedavno imenovanog premijera, trebalo da ga zaštiti od tužbe koju su u SAD podnijeli vjerenica ubijenog kolumniste Vašington posta, i grupa za ljudska prava DOWN koju je osnovao Kašogi.

Odluka administracije je neobavezujuća i na kraju će o pitanju imuniteta odlučiti sud.

Stejt department je odluku da zaštiti saudijskog princa pred američkim sudovima ocijenio kao "čisto pravnu" i saopštio da time "ne zauzima nikakav stav u postupcima za gnusno ubistvo Kašogija, koje osuđuje".

Saudijski zvaničnici ubili su Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. Vjeruje se da su tijelo raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni. Američke obavještajne službe zaključile su da je princ Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara.

Džo Bajden je u kampanji često govorio da će od saudijskih vladara napraviti "izgnanike" zbog ubistva novinara.

"To je bilo neskirveno ubistvo i tako je odmah trebalo i da ga tretiramo. Govorio sam još tada da oni koji su umiješani treba da snose posljedice u pogledu naših odnosa sa njima", rekao je Bajden kao kandidat 2019. godine.

Ali, Bajden kao predsjednik nije podizao tenzije u odnosima sa Saudijskom Arabijom. Kada je posjetio tu zemlju u julu, pozdravio se sa princom Mohamedom bin Salmanom.

"I više je nego ironično da predsjednik Bajden omogućava saudijskom princu da izbjegne odgovornost, kada je isti taj predsjednik Bajden obećao američkom narodu da će učiniti sve kako bi princ odgovarao", rekla je Sara Li Vitson, šefica organizacije za ljudska prava DOWN, koju je Kašogi osnovao.

Bajden je u februaru 2021. već isključio mogućnost da američka vlada kazni saudijskog princa zbog ubistva Kašogija, koji je inače imao i američka dokumenta i živio u Vašingtonu. Tada je objasnio da nema osnova da SAD tako djeluju prema lideru zemlje koja im je strateški partner.

"Potez Bajdenove administracije nije ništa drugo do kapitulacija pred saudijskim pritiskom, koji uključuje i ograničenje izvoza nafte kako bi nam se zavrnule ruke i kako bismo princu dali lažni imunitet", kaže Vitson.

Federalni sudija u Vašingtonu dao je američkoj administraciji rok do četvrtka u ponoć da se izjasni o tvrdnji prinčevih advokada da je kao visoki zvaničnik imun od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

Bajdenova administracija je takođe mogla da izbjegne da se izjasni o tome.

Bonus video: