Ostin: Kina i Rusija žele svijet gdje upotreba sile rješava sporove

"Rusija se okrenula Iranu i Sjevernoj Koreji da podrže njen napad na Ukrajinu, uključujući korišćenje iranskih dronova za ubijanje ukrajinskih civila", rekao je šef Pentagona

13051 pregleda 34 komentar(a)
Ostin, Foto: Reuters
Ostin, Foto: Reuters

Kina i Rusija žele svijet gdje se sila koristi za rješavanje sporova, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin i obećao da će SAD nastaviti da poštuju međunarodno pravo.

"Peking, kao i Moskva, traže svijet u kojem je sila ispravna, gdje se sporovi rješavaju silom i gdje autokrate mogu da ugase plamen slobode", rekao je Ostin na Međunarodnom forumu o bezbjednosti u kanadskom gradu Halifaks.

Prema njegovim riječima, napori Moskve da pridobije podršku zemalja kao što su Iran i Sjeverna Koreja stvaraju nove bezbjednosne izazove za SAD i njihove saveznike.

"Rusija se okrenula Iranu i Sjevernoj Koreji da podrže njen napad na Ukrajinu, uključujući korišćenje iranskih dronova za ubijanje ukrajinskih civila", rekao je šef Pentagona.

Prema njegovim riječima, ruska invazija na Ukrajini nudi uvid u "mogući svijet tiranije i preokreta u kojem niko ne bi želio da živi".

Bonus video: