Vulkan na sjeveru Kamčatke prijeti snažnom erupcijom

Vrele lavine sa temperaturom od 1000 stepeni Celzijusa se kotrljaju niz padine, kao i piroklastični tokovi, stanje koje se po pravilu, primjećuje prije snažne paroksizmalne erupcije, kazao je direktor Instituta za vulkanologiju i seizmologiju

5846 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vulkan Šiveluč na sjevernoj Kamčatki postao je izuzetno aktivan i prijeti snažnom erupcijom, kazali su iz Tima za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke.

"Nastavlja se rast kupole lave, imamo velika isparenja kao i usijanje kupole, eksplozije i vruće lavine koje prate ovaj proces", navodi opservatorija, a prenosi Rojters.

"Eksplozije pepela visoke od 10 do 15 kilometara mogu se desiti u bilo kom trenutku. Ovo može uticati na međunarodne letove i nisko leteće letjelice", kazali su iz opservatorije.

Ruska državna novinska agencija RIA, citirala je Alekseja Ozerova, direktora Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odjeljenja Ruske akademije nauka, koji tvrdi da kupola vulkana užarena.

"Noću kupola blista skoro cijelom površinom. Vrele lavine sa temperaturom od 1000 stepeni Celzijusa se kotrljaju niz padine, kao i piroklastični tokovi", kazao je Ozerov.

Kako kaže, "po pravilu, ovakvo stanje se primjećuje, prije snažne paroksizmalna erupcije".

Osim na dalekom istoku Rusije, Šiveluč je jedan od najvećih vulkana na Kamčatki, sa vrhom koji dostiže 3.283 metra, uz to je i jedan od najaktivnijih vulkana na poluostrvu, sa oko 60 značajnih erupcija u posljednjih 10 hiljada godina.

Prema podacima NASE, posljednja jaka erupcija vulkana dogodila se 2007. godine.

Bonus video: