Tokajev ponovo predsjednik Kazahstana

Šezdesetdevetogodišnji Kasim Žomart Tokajev, na vlasti od 2019. godine. On je u predsjedničkoj kampanji objavio plan stvaranja pravednijeg "Novog Kazahstana"

3057 pregleda 3 komentar(a)
Tokajev na biračkom mjestu, Foto: Rojters
Tokajev na biračkom mjestu, Foto: Rojters

Aktuelni predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev ubjedljivo je pobijedio na prijevremenim predsjedničkim izborima održanim u toj centralnoazijskoj zemlji, prema preliminarnim rezultatima objavljenim danas.

Šezdesetdevetogodišnji Tokajev, na vlasti od 2019. godine, osvojio je 81 odsto glasova na juče održanim izborima, objavila je Izborna komisija. Izlaznost je bila 70 odsto.

Kao što je i očekivano njegovih pet protivnika zabilježili su simbolične rezultate, ni jedan od njih nije prešao 3,5 odsto glasova.

Novina u izborima, opcija da se glasa "protiv svih" privukla je gotovo šest odsto glasača, i ta opcija je na drugom mestu.

Kazahstan, zemlja bogata prirodnim resursima i na raskrsnici važnih trgovinskih ruta, zapao je u haos u januaru kada su demonstracije protiv skupog života prerasle u nerede u kojima je stradalo 238 ljudi prije nego što su brutalno suzbijene.

U zemlji se zbog krize i dalje osjećaju tenzije, a vlasti su u četvrtak javile da su uhapsile sedam pristalica opozicije u izgnanstvu optužene da podstiču državni udar.

Tokajev je u predsjedničkoj kampanji objavio plan stvaranja pravednijeg "Novog Kazahstana".

Bonus video: