Žoel Gario-Majlam izabrana za predsjednicu PS NATO

Na plenarnoj sjednici u Madridu, kako se navodi, govorio je generalni sekretar i predsjedavajući Sjevernoatlantskim savjetom Jans Stoltenberg, a putem videa predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

3396 pregleda 0 komentar(a)
Sa plenarne sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Sa plenarne sjednice, Foto: Skupština Crne Gore

Žoel Gario-Majlam iz Francuske izabrana je danas za predsjednicu Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Na plenarnoj sjednici u Madridu, kako se navodi, govorio je generalni sekretar i predsjedavajući Sjevernoatlantskim savjetom Jans Stoltenberg, a putem videa predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Saopšteno je da se učesnicima skupa obratila potpredsjednica Vlade Ukrajine Olha Stefanišina, u svojstvu dobitnice nagrade "Žena godine za mir i bezbjednost".

"U nastavku sjednice, izabrani su službenici PS NATO-a, prezentovan blagajnik ove institucije Volfgang Helmiča i usvojen Nacrt budžeta za 2023. godinu", kaže se u saopštenju.

Zasijedanje PS NATO-a u Madridu, okupilo je više od 50 nacionalnih parlamentarnih delegacija, predstavnika zemalja članica, pridruženih zemalja, regionalnih partnerskih i mediteranskih pridruženih zemalja i posmatrače, kao i goste iz zemlje domaćina i inostranstva. "Tokom zasijedanja, diskusije su u najznačajnijem dijelu bile fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i drugih bliskih pitanja. Usvojeni su predlozi izvještaja komiteta o kojima je vođena rasprava tokom Proljećnog zasijedanja, a u tom kontekstu formulisane su i političke preporuke", kaže se u saopštenju.

U radu 68. godišnjeg zasijedanja PS NATO-a učestvovala je stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u kojoj su bili Danilo Šaranović, Vladan Raičević i Ivan Brajović.

Bonus video: