IAEA potvrdila da je Iran počeo da proizvodi uranijum obogaćen sa 60 odsto

Obogaćivanje od 60 odsto je ispod 90 odsto potrebnih za proizvodnju oružja, ali i znatno više od 20 odsto proizvedenih prije iranskog nuklearnog sporazuma sa međunarodnim silama iz 2015. godine

8626 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iran je počeo da proizvodi obogaćeni uranijum sa šezdeset odsto čistoće u svojoj podzemnoj fabrici Fordo, pored proizvodnje tog stepena čistoće koju od aprila 2021. sprovodi u Nantanzu, potvrdila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA će informisati Iran o svojoj namjeri da poveća učestalost i intenzitet svojih aktivnosti provjere, rekao je generalni direktor organizacije u izjavi prenijetoj agenciji Frans pres.

Iranski zvanični mediji izvjestili su danas da je Iran poče da proizvodi obogaćeni uranijum od 60 odsto čistoće u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordo kao odgovor na nuklearnu rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Iran već proizvodi uranijum 60 odsto čistoće u svom nuklearnom postrojenju Natanz u centralnom Iranu.

Obogaćivanje od 60 odsto je ispod 90 odsto potrebnih za proizvodnju oružja, ali i znatno više od 20 odsto proizvedenih prije iranskog nuklearnog sporazuma sa međunarodnim silama iz 2015. godine.

Bonus video: