U eksploziji blizu Damaska ubijen pukovnik Revolucionarne garde, Iran poručuje: Izrael će odgovarati

Desetine iranskih boraca je ubijeno u ratu, ali Teheran već dugo tvrdi da ima samo ulogu vojnog savjetnika u Siriji

4060 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U eksploziji blizu glavnog grada Sirije Damaska, poginuo je zvaničnik paravojne iranske Revolucionarne garde, objavljeno je danas na njenom veb-sajtu, a za ubistvo je optužen Izrael.

Kako je navedeno, ubijen je pukovnik Davud Džafari, koji je radio za Revolucionarnu gardu, a Izrael je upozoren da će odgovarati za taj zločin.

Iran podržava predsjednika Sirije Bašara al Asada u građanskom ratu koji u Siriji traje već 11 godina i poslao je hiljade proiranskih boraca širom regiona da se bore na strani Asadovih snaga.

Desetine iranskih boraca je ubijeno u tom ratu, ali Teheran već dugo tvrdi da ima samo ulogu vojnog savjetnika u Siriji.

Izraelski zvaničnici su ranije govorili da će spriječiti učvršćivanje uticaja Irana u Siriji posebno na jugu blizu Golanske visoravni koja je pod okupacijom Izraela.

Ta zemlja je izvela stotine napada na mete unutar djelova Sirije koje kontroliše vlada u Damasku, ali ih veoma rijetko komentariše.

Izrael je, međutim, potrdio da gađa baze ekstremističkih organizacija saveznika Irana poput libanskog Hezbolaha koji je poslao hiljade boraca da podrže Asadove snage.