Sukobi u fabrici za proizvodnju ajfona u Kini: "Dajte nam našu platu"; "Fokskon ne tretira zaposlene kao ljude"

Kompanija je saopštila da su se radnici žalili na plate i uslove, ali je negirala da je u fabrici Džengdžou u centralnoj provinciji Henan, najvećem svjetskom proizvođaču ajfona, smjestila novoangažovane radnike sa zaposlenima pozitivnim na Kovid

9199 pregleda 0 komentar(a)
Radnik lomi bezbjednosnu kameru u okviru fabrike, Foto: Reuters
Radnik lomi bezbjednosnu kameru u okviru fabrike, Foto: Reuters

Kompanija Fokskon je u srijedu, 23. novembra, potvrdila izbijanje "nasilja" u svojoj ogromnoj fabrici u centralnoj Kini, nakon što su se pojavili snimci sukoba radnika sa pripadnicima obezbjeđenja, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kompanija je saopštila da su se radnici žalili na plate i uslove, ali je negirala da je u fabrici Džengdžou u centralnoj provinciji Henan, najvećem svjetskom proizvođaču ajfona, smjestila novoangažovane radnike sa zaposlenima pozitivnim na Kovid.

"Što se tiče bilo kakvog nasilja, kompanija će nastaviti da komunicira sa zaposlenima i vladom kako bi spriječila da se slični incidenti ponovo ne dogode", navodi se u saopštenju tajvanskog tehnološkog giganta.

Na video snimcima objavljenim na Vajbou i Tviteru koje je AFP potvrdio, mogu se vidjeti stotine radnika kako marširaju putem, a neki se sukobljavaju sa policijom i ljudima u zaštitnom odijelu.

Video snimak pokazuje i desetine radnika koji uzvikuju "Branimo naša prava" pred kordonima policije i policijskim vozilom sa upaljenim rotacionim svjetlima.

Čini se da je okidač za proteste, koji su počeli rano u srijedu, bio plan za odlaganje isplata bonusa, rekli su mnogi demonstranti u strimovima (stream) uživo.

"Dajte nam našu platu!", skandirali su radnici koji su bili okruženi ljudima u punim zaštitnom odijelu, od kojih su neki nosili pendreke, prikazano je na jednom snimku.

Na drugom snimku se vidi upotreba suzavca i radnici kako uklanjaju karantinske barijere.

Na video snimcima radnici govore da nikada nisu bili sigurni da li će dobiti obroke dok su u karantinu ili su se žalili na nepostojanje adekvatne zaštite za suzbijanje epidemije.

"Fokskon nikada ne tretira zaposlene kao ljude“" rekla je jedna osoba.

Nezadovoljstvo zbog strogih karantinskih pravila, nemogućnosti kompanije da zaustavi epidemije i loši uslovi, uključujući nestašicu hrane, doveli su do toga da radnici pobjegnu iz fabričkog kampusa.

Tajvanski tehnološki gigant, glavni podizvođač kompanije Epl (Apple), suočava se sa porastom slučajeva Covid-19 na svojoj lokaciji u Džengdžouu, što je navelo kompaniju da zaključa fabriku i radnike u njoj zbog pojave zaraze, ali stotine radnika u panici je poslije te odluke pobjeglo krajem prošlog mjeseca.

Od tada, ogroman objekat od oko 200 hiljada zaposlenih uglavnom smještenih u krugu fabrike - nazvan "Ajfon grad" – radi bez kontakata sa spoljašnjim svijetom.

Više zaposlenih je kasnije govorilo AFP-u o haosu i dezorganizaciji u kompleksu gde se radi i spava.

"Sada je očigledno da proizvodnja u Fokskonu, u kojoj su radnici odsječeni od spoljašnjeg svijeta, samo pomaže u sprečavanju širenja COVID-a prema gradu, ali ne čini ništa (ako ne i čini još gore) za radnike u samoj fabrici", navodi Ejden Čau iz China Labour Bulletin-a, grupacije za zaštitu radnika sa sjedištem u Hong Kongu.

Fokskon je najveći poslodavac u privatnom sektoru u Kini, sa više od milion zaposlenih širom zemlje i oko tirdeset fabrika i instituta za istraživanje.

Rijetki prizori otvorenog neslaganja u Kini označavaju eskalaciju nemira u ogromnoj fabrici u gradu Džengdžou koja je postala simbol opasnog jačanja frustracije zbog oštrih pravila COVID-a u zemlji, kao i neadekvatne reakcije najvećeg svjetskog podizvođača.

Slike protesta dolaze u trenutku kada su investitori zabrinuti zbog eskalacije problema u globalnom lancu snabdijevanja dijelom zbog kineske politike nultog COVID-19 koja ima za cilj suzbijanje svake epidemije.

Ograničenja u cilju suzbijanja pandemija i nezadovoljstvo radnika, pogodili su proizvodnju. Rojters je prošlog mjeseca izvijestio da bi proizvodnja ajfona u fabrici u Džengdžou mogla pasti za čak 30 odsto.

Fokskon je najveći Eplov proizvođač ajfona, sa 70 odsto isporuka širom svijeta. Većinu telefona proizvodi u fabrici u Džengdžouu, iako ima i druge manje proizvodne lokacije u Indiji i južnoj Kini.

Bonus video: