Čelsi Mening zabranjen ulazak u Kanadu

"Pretpostavljam da me je Kanada trajno zabranila", napisala je Čelsi Mening na Tviteru
0 komentar(a)
Čelsi Mening, Foto: Twitter.com
Čelsi Mening, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 26.09.2017. 07:23h

Nekadašnji pripadnik američke vojske Čelsi Mening, koja je bila u zatvoru zbog odavanja povjerljivih informacija, kaže da joj je zbog krivične presude u SAD zabranjen ulazak u Kanadu.

"Pretpostavljam da me je Kanada trajno zabranila", napisala je Čelsi Mening na Tviteru i objavila fotografiju dokumenta u kome se navodi zbog čega joj je zabranjen ulazak, prenosi AFP.

U tom dokumentu piše se da je Mening počinila zločin koji se "izjednačuje sa krivičnim delom, odnosno izdajom" u Kanadi i koji podrazumijeva maksimalnu zatvorsku kaznu od 14 godina.

Počinjeni zločin za koji se služi kazna od najmanje 10 godina, u Kanadi je osnova da se pojedincu zabrani ulazak u tu zemlju, navodi se u dokumentu.

Mening je osuđena na 35 godina zatvorske kazne 2013. godine za odavanje više od 700.000 povjerljivih dokumenata Vikiliksu, a tada je bila muškarac – Bredli Mening.

Odslužila je sedam godina u muškom zatvoru gdje je dva puta pokušala da se ubije, prije nego što je bivši predsjednik Barak Obama smanjio njenu kaznu.

Oslobođena je u maju ove godine, a za vrijeme zatvorske kazne uspjela je da se izbori da započne hormonsku terapiju zbog promjene pola.

Bonus video: