EU podijeljena oko ograničenja cijena ruske nafte

Članice evropskog bloka nijesu uspjele da postignu dogovor jer su predlog Grupe sedam pojedine države smatrale previsokim, a pojedine preniskim

7900 pregleda 1 komentar(a)
Naftni terminal Kozmino u Rusiji, Foto: REUTERS
Naftni terminal Kozmino u Rusiji, Foto: REUTERS

Vlade Evropske unije ostale su danas podijeljene oko toga koliko da ograniče cijenu ruske nafte kako bi smanjile sposobnost Moskve da finansira rat u Ukrajini a da pritom ne izazovu globalni šok u snabdijevanju naftom, a mogući su novi pregovori kasnije večeras ili sjutra ukoliko dođe do približavanja pozicija.

Članice EU nijesu uspjele da postignu dogovor o nivou cijena za rusku naftu koja se transportuje morskim putem jer su predlog Grupe sedam (G7) za ograničenje od 65-75 dolara po barelu pojedine države smatrale previsokim, a pojedine preniskim.

Evropska komisija, Češka kao predsjedavajuća EU, Sjedinjene Države i Njemačka kao predsjedavajuća G7 učestvovale su u današnjim pregovorima kako bi premostili nesuglasice i postigli dogovor prije nego što ograničenje cijena stupi na snagu 5. decembra.

„Predloženo orgraničenje je isto, ili čak malo veće od cijene koju ruska nafta dostiže na otvorenom tržištu. To bi, drugim riječima, bilo još jedno ograničenje cijena koje ništa ne ograničava”, navela je organizacija Eurointelidžens

Predsjednik SAD Džo Bajden je juče kazao da je su ograničenja koja je predložila G7 u igri i dodao da je o tome razgovarao sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen.

„U toku je veliki broj bilateralnih pregovora na veoma visokom nivou. Održaće se sastanak predstavnika svih EU članica kada bude ostvaren napredak. nema svrge sazivati novi sastanak ukoliko ne bude promjena”, kazao je za Rojters jedan diplomata.

Diplomate su navele da se šest od 27 država EU protivi ograničenju cijena koje je predložila G7.

Poljska želi da ograničenje bude 30 dolara po barelu, tvrdeći da bi sa ruskim troškovima proizvodnje koje pojedini procjenjuju na 20 dolara po barelu, predlog G7 omogućio Moskvi da ostvari preveliki profit. Litvanija i Estonija podržavaju Poljsku.

„U prinicpu, Poljska podržava ograničenje cijena ruske nafte ali je predloženi nivo ekstremno visok”, kazao je Adrijan Bjernacki, portparol poljskog predstavnika u EU.

„Ovaj stepen treba da se odnosi na troškove proizvodnje po barelu sirove nafte, a ne na sadašnje tržišne cijene”, kazao je on.

Rusija oko 70 do 80 odsto sirove nafte izvozi tankerima a ne naftovodima. Zamisao ograničenja je da se zabrani kompanijama za transport i osiguravajućim kompanijama da rade sa teretom ruske sirove nafte osim ukoliko se ona ne prodaje za manje od cijene koju odrede G7 i njihove saveznice.

Pošto su ključne kompanije za morski transport i osiguravajuće firme smještene u državama G7, ograničenje cijene bi značajno otežalo Moskvi da prodaje svoju naftu - njen najveći izvozni proizvod - po većoj cijeni.

Kipar, Grčka i Malta, države sa velikim brodskim industrijama koje će najviše izgubiti ukoliko dođe do opstrukcije transporta ruske nafte, tvrde da je ograničenje previše nisko i žele nadoknadu poslovnih gubitaka ili više vremena da se prilagode.

Ruska sirova nafta Urals URL-E već se trguje u okviru razmatranog raspona od oko 68 dolara po barelu.

„To znači da će predloženo orgraničenje biti isto, ili čak malo veće od cijene koju ruska nafta dostiže na otvorenom tržištu. To bi, drugim riječima, bilo još jedno ograničenje cijena koje ništa ne ograničava”, navela je organizacija Eurointelidžens.

Bonus video: