Ptičiji grip ove godine ubio više od 50 miliona ptica u SAD

Ptice nakon zaraze često umiru pa se dešava da cijela jata, koja na farmama mogu da nadmaše i milion komada, moraju da budu ubijena kako bi se kontrolisalo širenje bolesti. Ovi gubici doveli su do rekordno visokih cijena jaja i ćurećeg mesa, što je dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju potrošačima

1818 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Ptičji grip je ove godine ubio više od 50 miliona ptica u Sjedinjenim Američkim Državama, što ga čini najsmrtonosnijim izbijanjem ove bolesti u istoriji zemlje, pokazali su podaci tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.

Kako prenosi Rojters, smrt pilića, ćurki i drugih ptica najgora je zdravstvena katastrofa u SAD -u do sada, premašivši prethodni crni rekord od 50.5 miliona, koliko je odnijela posljednja epidemija ptičijeg gripa tokom 2015. godine.

Ptice nakon zaraze često umiru pa se dešava da cijela jata, koja na farmama mogu da nadmaše i milion komada, moraju da budu ubijena kako bi se kontrolisalo širenje bolesti.

Ovi gubici doveli su do rekordno visokih cijena jaja i ćurećeg mesa, što je dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju potrošačima koji se svakako suočavaju sa inflacijom.

Slično je i u Evropi i Velikoj Britaniji, koje trpe svoju najgoru krizu ptičjeg gripa dok su neki britanski supermarketi određivali kupovnu količinu jaja potrošačima, nakon poremećaja u lancima snabdijevanja.

Epidemija u SAD -u traje od februara dok se u 46 država, proširila i na divlje i domaće ptice, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

Patke i druge divlje ptice virus prenose putem izmeta, perja ili direktnog kontakta, dok je zaraza poznata pod imenom visokopatogena ptičja influenca (HPAI).

"Divlje ptice nastavljaju da šire virus širom zemlje dok migriraju, tako da je spriječavanje kontakta između domaćih jata i divljih ptica ključno za zaštitu američke živine", kazala je Rozmari Siford, glavna veterinarska službenica u Ministarstvu poljoprivrede.

Poljoprivrednici su se nakon izbijanja zaraze 2015. godine, borili da zadrže virus i divlje ptice van svojih štala, nakon što su povećane mjere bezbjednosti i čišćenja.

Stanovništvu se savjetuje da izbegava nezaštićene kontakte sa pticama koje izgledaju bolesno ili su uginule, dok se epidemija ne smatra kao rizična za širu javnost, kazali su iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bonus video: