Mediji: Izrael obavještavao zapadne zemlje o isporukama iranskog oružja Rusiji za rat u Ukrajini

Izraelski mediji navode da je Moskva ove jeseni počela da koristi iranske samoubilačke dronove širom Ukrajine, te da su posljedice bile razorne po ukrajinsku energetsku infrastrukturu i civile

6094 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izrael je prenio obavještajne podatke zemljama Zapada o isporukama iranskog oružja Moskvi za rat u Ukrajini i lobirao da izvrše pritisak na Teheran, pišu danas izraelski mediji.

Od kraja oktobra Izrael obavještava zapadne saveznike o prodaji oružja preko svojih ambasada, objavio je američki novinski veb-sajt Aksios, pozivajući se na neimenovane zvaničnike i depeše izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ocijenjeno je da to predstavlja promjenu izraelskog odnosa prema ulozi Irana u ratu u Ukrajini. Sve do novembra, Izrael navodno nije aktivno lobirao, već je samo davao podatke, u nastojanju da izbjegne napetost u odnosima sa Rusijom.

Izraelski mediji navode da je Moskva ove jeseni počela da koristi iranske samoubilačke dronove širom Ukrajine, te da su posljedice bile razorne po ukrajinsku energetsku infrastrukturu i civile.

Iako je pružao humanitarnu pomoć i izrazio solidarnost sa Kijevom, Izrael je nastojao da ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, uključujuči sisteme koji bi mogli da presretnu rakete i osujete napade dronova, uprkos molbama ukrajinskih zvaničnika.

Izraelski zvaničnici su više puta naveli da njihova zemlja nastoji da ne ugrozi slobodu vojnih operacija u susjednoj Siriji čiji vazdušni prostor uveliko kontroliše Rusija, a u sklopu nastojanja da spriječi učvršćivanje Irana na svojoj sjevernoj granici.

Od kraja oktobra, međutim, Izrael stalno pominje isporuke iranskih dronova Rusiji i mogući transfer balističkih raketa, kako bi povećao međunarodni pritisak na Teheran, navodi se u novinskom izvještaju.

Jedan izraelski diplomata putovao je u Brisel da o tome obavijesti evropske zvaničnike, a ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi je razgovarao sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Rjabkovim prošle nedjelje da izrazi zabrinutost. Ne zna se da li je Rusija odgovorila.

Izraeski zvaničnici se nadaju da će organizovaati međunarodnu konferenciju u Izraelu o isporuci iranskih dronova, piše Aksios.

Iran i Rusija su najpre poricali upotrebu iranskih dronova Ukrajini, suprotno tvrdnjama zapadnih zvaničnika i dokazima,ostacima dronova koji odgovaraju iranskim bespilotnim letjelicima tipa Šahid.

Teheran je kasnije potvrdio da je snabdio svog saveznika još prije ruske invazije na Ukrajinu, ali su zapadne zemlje osporile tvrdnju navodeći da je prva isporuka dogovorena ljetos.

Američke i druge obavještajne službe objavile su krajem ljeta da je Iran isporučio Moskvi borbene i dronove za nadgledanje tipa Mohadžer-6 i dva tipa dronova Šahid 129 i 191.

Vašington post je prošle nedjelje objavio da je Rusija postigla dogovor s Iranom da počne proizvodnja dronova kamikaza na ruskoj teritoriji.

Pojačana saradnja Moskve i Teherana je povećala zabrinutost za razvoj iranskog nuklaernog pograma u vreme kada su pregovori o obnovi sporazuma velikih sila s Iranom u krizi.

Početkom novembra CNN je objavio da je Iran zatražio pomoć Kremlja za svoj nuklearni program ako obnova sporazuma ne uspije.