Protest u Kini, okupljeni uzvikivali "Kraj karantina"

Videozapisi pokazuju ljude na trgu kako pjevaju kinesku nacionalnu himnu čiji je tekst "Ustanite, oni koji odbijaju biti robovi!“ dok su drugi vikali da žele biti pušteni iz lokdauna

7836 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Kini, Foto: Reuters
Sa protesta u Kini, Foto: Reuters

Rijetki protesti izbili su u krajnjoj zapadnoj kineskoj pokrajini Šinđang gdje je okupljena gomila vikala na stražare u zaštitnim odijelima, nakon što je smrtonosni požar izazvao bijes zbog produženog lokdauna zbog Kovida 19 dok je broj zaraženih opet rekordan.

Okupljeni su uzvikivali "Kraj karantina“, dižući šake u vazduh, pokazuju videosnimke koji su kružili kineskim društvenim mrežama. Rojters je potvrdio da je snimak objavljen iz glavnog grada Šinđanga Urumqija.

Kina protest
foto: Reuters

Videozapisi pokazuju ljude na trgu kako pjevaju kinesku nacionalnu himnu čiji je tekst "Ustanite, oni koji odbijaju biti robovi!“ dok su drugi vikali da žele biti pušteni iz lokdauna, prenosi N1.

Kina je stavila ogromnu regiju Šinđang pod neke od najdužih lokdauna u zemlji, a mnogima od četiri miliona stanovnika Urumqija zabranjeno je napuštati svoje domove čak 100 dana. Grad je prethodna dva dana izvijestio o oko 100 novih slučajeva dnevno.

U Šinšangu živi 10 miliona Ujgura. Organizacije za ljudska prava i zapadne vlade dugo su optuživale Peking za zlostavljanje većinom muslimanske etničke manjine, uključujući prisilni rad u logorima za interniranje. Kina oštro odbacuje takve tvrdnje.

Kina protest
foto: Reuters

Protesti u Urumqiju slijedili su nakon požara u tamošnjoj visokoj zgradi u kom je u četvrtak poginulo 10 ljudi.

Vlasti su saopštile da su stanari zgrade uspjeli sići u prizemlje, ali videosnimci napora ekipe hitne pomoći, podijeljeni na kineskim društvenim mrežama, naveli su mnoge korisnike interneta da pretpostave da stanari nijesu mogli pobjeći na vrijeme jer je zgrada bila djelimično zaključana.

Zvaničnici Urumqija iznenada su održali konferenciju za novinare u subotu rano ujutro, negirajući da su mjere zbog kovida otežale bijeg i spasavanje i rekli da će se incident dodatno istražiti.

Kina protest
foto: Reuters

"Okrivite žrtvu"

Dali Jang, politikolog sa Univerziteta u Čikagu, rekao je da će takav stav "okrivi žrtvu" još više razljutiti ljude i da će se "povjerenje javnosti samo srozati“.

Korisnici kineske platforme Weibo incident su opisali kao tragediju koja je proizašla iz insistiranja Kine na politici nulte stope zaraze kovidom te da to može bilo kome dogoditi.

"Ne postoji li nešto o čemu možemo razmisliti kako bismo napravili neke promjene“, stoji u eseju koji je u petak postao viralan na WeChatu, dovodeći u pitanje zvaničnu priču o požaru u stanu u Urumqiju.

Kina brani politiku nulte stope zaraze kovidom predsjednika Sija Đinpinga kao nužnu kako bi se spriječilo preopterećenje zdravstvenog sistema.

Vlasti su odlučne u tome da je nastave uprkos sve većem protivljenju javnosti i sve težem udaru na drugu najveću svjetsku ekonomiju.

Iako je Kina nedavno prilagodila svoje mjere, skraćivanjem lokdauna i preduzimanjem drugih ciljanih koraka, to je u kombinaciji s porastom broja zaraženih izazvalo neizvjesnost u velikim gradovima, uključujući Peking, gdje su mnogi stanovnici zatvoreni kod kuće.

Kina je zabilježila 34.909 lokalnih slučajeva, što je nisko prema globalnim standardima, ali treći dnevni rekord zaredom, sa zarazom koja se proširila u brojnim gradovima, što je dovelo do opsežnih karantina i drugih ograničenja kretanja i poslovanja.

Šangaj, najmnogoljudniji kineski grad i finansijsko središte, u subotu je postrožio zahtjeve testiranja za ulazak u ustanove poput muzeja i biblioteka, zahtijevajući da ljudi pokažu negativan test na kovid u roku od 48 sati, što je pad u odnosu na 72 sata ranije.

Bonus video: