Najdugovječniji predsjednik dobio i šesti mandat

Lider Ekvatorijalne Gvineje izabran je sa 95 odsto glasova, dok je njegova stranka zauzela sva mjesta u senatu i parlamentu. On je uvijek biran sa više od 90 odsto glasova dok su te rezultate sporili međunarodni posmatrači. Kritičari kažu da je Obijang namještao izbore i učinio malo da izvuče zemlju iz siromaštva iako ima veliko lično bogatstvo

7459 pregleda 11 komentar(a)
Objang Nguema, Foto: Rojters
Objang Nguema, Foto: Rojters

Teodoro Obijang Nguema postao je predsjednik Ekvatorijalne Gvineje po rekordni šesti put. On je izabran sa 95 odsto glasova, dok je njegova stranka zauzela sva mjesta u senatu i parlamentu, saopštio je njegov sin i potpredsjednik Teodoro Nguema Obijang Mangue na Tviteru.

Osamdesetogodišnji Nguema je na vlasti već 43 godine, dok je ovom pobjedom učvrstio svoju poziciju najdugovječnijeg vlada na svijetu, prenosi Rojters.

Mandat predsjednika Ekvatorijalne Gvijene traje sedam godina a njegova vladajuća Demokratska partija Ekvatorijalne Gvineje (PDGE) i koalicija osvojili su punih 55 mjesta u senatu i 100 mjesta u Predstavničkom domu.

Dva opoziciona kandidata, Andres Esono Ondo i Buenaventura Monsuj Asumu, imali su 9.684, odnosno 2.855 glasova.

Zapadnoafrička država sa oko 1,5 miliona stanovnika imala je samo dva predsjednika od sticanja nezavisnosti od Španije 1968. godine.

Nguema je 1979. pučom svrgnuo svog strica Franciska Masijasa Nguemu i preuzeo vlast.

On je uvijek biran sa više od 90 odsto glasova, rezultate koje su međunarodni posmatrači dovodili u pitanje. Kritičari kažu da je Nguema namještao izbore i učinio malo da izvuče zemlju iz siromaštva iako ima veliko lično bogatstvo.

Grupe za ljudska prava ga optužuju za gušenje svih neslaganja i obračun sa političkim rivalima. Protesti su uglavnom zabranjeni, mediji su pod strogom kontrolom, dok su politički protivnici često hapšeni i mučeni, tvrde te grupe.

Vjeruje se da će nakon Nguema vlast preuzeti njegov sin, kojeg je francuski sud je 2020. godine osudio za pronevjeru.

Među imovinom za koju strane sile kažu da je kupio nezakonito stečenom dobiti, našla se rukavica prekrivena kristalom koju je nosio Majkl Džekson, blindirani Rols Rojs, limuzina i jahta.

Nguema i njegov sin su negirali sve navode ove vrste.