Pokušaj državnog udara u Sao Tome i Principe: Četvoro mrtvih, plaćenik umro nakon što je "iskočio iz vozila"

Jedan od stradalih se navodi kao Ariesio Kosta, bivši plaćenik, koga premijer Patris Trovoada optužuje da je jedan od organizatora neuspjelog puča

4769 pregleda 5 komentar(a)
Zastava države Sao Tome i Principe, Foto: Pixabay
Zastava države Sao Tome i Principe, Foto: Pixabay

Četvoro ljudi je stradalo u zapadnoafričkoj ostrvskoj državi Sao Tome i Principe u neuspjelom pokušaju državnog udara, objavila je danas državna novinska agencija, pozivajući se na načelnika generalštaba oružanih snaga.

Vojska je objavila u petak da je osujetila pokušaj državnog udara izveden tokom noći u toj zemlji, malom arhipelagu koji se smatra uzorom parlamentarne demokratije u Africi.

Vojska je saopštila da su u tom pokušaju izgubljena četiri ljudska života, tri kao posljedica ranjavanja poslije razmjene vatre na jednoj vojnoj lokaciji, prenijela je državna novinska agencija STP-Press.

Jedan od stradalih se navodi kao Ariesio Kosta, bivši plaćenik, koga premijer Patris Trovoada optužuje da je jedan od organizatora neuspjelog puča.

Kosta, za koga je vojska javila da je uhapšen, umro je pošto je "iskočio iz vozila", navela je vojska bez dodatnih detalja.

Kako prenosi agencija, četiri građanina i 12 vojnika pokušalo je da zauzme jedan vojni objekat, svi su zarobljeni, a troje od njih je umrlo od posljedica povreda.

Bonus video: