Kina da koristi zapadne vakcine

Portparol njemačke vlade poručio je da su Evropa i Njemačka imale dobra iskustva sa iRNK vakcinama i uspjele da ukinu većinu kovid ograničenja

6707 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Njemačka vlada je juče uputila savjet Kini dok se ta zemlja suočava sa istorijskim protestima zbog stroge politike nulte tolerancije prema kovidu-19: Počnite da koristite zapadne iRNK vakcine kako biste pronaši put iz pandemije.

Proteklih dana, u Kini se dešavaju najveći građanski neredi u posljednjih nekoliko decenija, koji su se proširili u više gradova i univerzitetskih kompleksa, prenio je portal “Politiko”.

Govoreći na redovnoj konferenciji vlade u Berlinu, glavni portparol Stefan Habeštrajt kazao je da je njemačka vlada “registrovala” proteste kao i “izvještaje o djelimično nasilnim postupcima kineskih bezbjednosnih snaga protiv demonstranata”.

On je zatim predložio da se Kina pozabavi nezadovoljstvom zbog strogih politika protiv širenja kovida, tako što će upotrijebiti iRNK vakcine koje su proizvele zapadne farmaceutske kompanije BioNtech/Pfizer i Moderna. Ove vakcine su dozvolle većini država svijeta da ukinu skoro sva kovid ograničenja, navodi briselski portal.

”Možda se nakon tri godine pandemije mora reći da su Evropa i Njemačka imale veoma dobra iskustva sa iRNK vakcinama”, kazao je Habeštrajt, dodajući da je njemački kancelar Olaf Šolc “to jasno stavio do znanja” tokom njegove nedavne posjete Kini prije malo više od tri nedjelje kada se sastao sa predsjednikom Sijem Đinpingom.

Kina još nije dozvolila upotrebu zapadnih iRNK vakcina i umjesto toga oslanja se na svoje vakcine, koje su zasnovane na tradicionalnijim tehnologijama i koje očigledno nijesu uspjele da suzbiju novi talas zaraze u toj zemlji.

Jedna kineska iRNK vakcina, koju je proizvela kompanija Walvax tek treba da bude odobrena za upotrebu u toj zemlji, dok je u Indoneziji odobrena krajem septembra, ističe “Politiko”.

Bonus video: