Kolumbija u ofanzivi protiv pogranične trgovine drogom

"Stupili smo u kontakt sa pograničnim zemljama zato što smo konstatovali aktivnost protiv koje ćemo se boriti sa našom vojskom ali takođe uz međunarodnu saradnju"

1276 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kolumbija planira da rasporedi 400 vojnika da se bore protiv trgovaca drogom koji djeluju preko njenih granica sa Peruom, Brazilom i Ekvadorom, suočena sa porastom ubistava i internih raseljavanja posljednjih mjeseci, objavila je vlada.

Sedam sekcija sa 400 vojnika i policajaca biće na prvoj liniji operacija da blokiraju koridore trgovine drogom sa juga Kolumbije, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Alfonso Prada poslije sastanka savjeta za bezbjednost u ponedeljak.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Pedro, prvi ljevičarski vođa zemlje, sazvao je sastanak sa visokim zvaničnicima oružanih snaga poslije nedavnih okršaja oružanih grupa u kojima je poginulo 18 ljudi i raseljeno desetak porodica u jugozapadnom departmanu Putumajo, koji se graniči sa Ekvadorom i Peruom.

U sukobima se suprotstavlja otcijepljena frakcija FARK gerilaca Front Karolina Ramirez sa drugom oružanom grupom Konados de la Frontera.

Front Karolina Ramirez pripada najvećoj frakciji koja se povukla iz mirovnog sporazuma u kome je FARK razoružan 2017. godine, prema lokalnim medijima.

Prema navodima vlade te dvije grupe bore se za kontrolu nad rutama narko dilera u šumama koje se nalaze između Kolumbije i Ekvadora.

"Stupili smo u kontakt sa pograničnim zemljama zato što smo konstatovali aktivnost protiv koje ćemo se boriti sa našom vojskom ali takođe uz međunarodnu saradnju", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao da se kolumbijska vlada takođe okrenula vlastima u Panami i Venecueli gdje djeluje moćni kolumbijski kartel Klan de Golfo i kolumbijska gerila Vojske za nacionalno oslobodjenje (ELN).

Bonus video: