Katar i Njemačka sklopili ugovor o snabdijevanju gasom

Njemačka koja je bila vodeći uvoznik ruskog gasa prije početka rata u Ukrajini, nije uopšte dobila isporuke gasa od Rusije od kraja avgusta

2867 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Katar je objavio danas da je sa Njemačkom sklopljen 15-ogodišnji ugovor o snabdijevanju te zemlje prirodnim tečnim gasom, u jeku svjetske energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Ugovor katarske državne firme Katar Enerdži i američke kompanije KonkoFilips doprineće naporima u podršci energetske bezbednosti u Njemačkoj i u Evropi, rekao je katarski ministar energetike Sad Šerida Al-Kabi na konferenciji za novinare.

Katar će prema dogovoru, od 2026. isporučivati do dva miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje do gasnog terminala u izgradnji u Brunsbitelu na sjeveru Nemačke, naveo je ministar, a prenosi Frans pres.

KonokoFilips ima udio u katarskom ofšor gasnom nalazištu u Persijskom zalivu koje Katar dijeli sa Iranom, prenosi AP.

Njemačka koja je bila vodeći uvoznik ruskog gasa prije početka rata u Ukrajini, nije uopšte dobila isporuke gasa od Rusije od kraja avgusta.

Nemačka gradi pet terminala za tečni prirodni gas kao ključni dio plana da zamijeni ruske isporuke gasa, a prvi terminal će, kako se očekuje, uskoro biti pušten u rad. Najveći dio sadašnjih isporuka gasa Nemačkoj dolazi preko Norveške, Holandije i Belgije.

Kao dio njemačkih nastojanja da spriječi kraktoročne nestašice energenata uključeno je i privremeno ponovno aktiviranje termoelektrana na ugalj i produženje rada tri nuklearne elektrane koje je trebalo da budu isključene do kraja ove godine.

Kina, Japan i Južna Koreja glavna su tržišta Katara za gas, dok evropske zemlje sve više pokušavaju da sklope dogovore sa Dohom od početka ruske invazije u Ukrajini u nastojanju da obezbijede različite izvore energije.