Američki Senat usvojio predlog zakona koji štiti gej brakove

Predlog zakona, kojim se od savezne vlade zahtijeva da prizna brak ako je bio legalan u državi u kojoj je sklopljen, trebalo bi da bude zaštitni mehanizam ako Vrhovni sud postupi protiv istopolnih brakova

2553 pregleda 0 komentar(a)
Vođa većine u Senatu Čak Šumer, Foto: Reuters
Vođa većine u Senatu Čak Šumer, Foto: Reuters

Američki Senat usvojio je sinoć predlog zakona koji štiti istopolne brakove širom Sjedinjenih Država, mjeru koja je odgovor na zabrinutost da bi Vrhovni sud mogao poništiti odluku iz 2015. kojom su legalizovani u cijeloj zemlji.

Predlog zakona, kojim se od savezne vlade zahtijeva da prizna brak ako je bio legalan u državi u kojoj je sklopljen, trebalo bi da bude zaštitni mehanizam ako Vrhovni sud postupi protiv istopolnih brakova, prenosi Hina.

Ta mjera ne bi zabranila državama da blokiraju istopolne ili međurasne brakove ako im Vrhovni sud to dopusti. "Danas dug, ali neumoljiv marš prema većoj jednakosti napreduje", rekao je vođa većine u Senatu Čak Šumer.

"Usvajanjem ovog zakona Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba čuti: bez obzira ko ste ili koga volite, i vi zaslužujete dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom", dodao je.

Zakon je dobio 61 glas, jedan više od potrebnih 60 za njegovo usvajanje. Protiv je bilo 36 senatora. Dvanaest republikanaca pridružilo se 49 demokrata u podršci zakonu. Jedan demokrata, Rafael Vornok iz Džordžije, nije bio prisutan, kao ni dva republikanska senatora.

Sličan, ali ne identičan predlog zakona usvojio je Predstavnički dom ranije ove godine uz podršku 47 republikanaca i svih demokrata. Predstavnički dom treba da odobri Senatovu verziju prije nego što se ona pošalje predsjedniku Džou Bajdenu da je potpiše kako bi postala zakon.

U junu je Vrhovni sud poništio pravo na abortus, okončavši pola vijeka tog prava u cijeloj državi. U saglasnom mišljenju sudija Vrhovnog suda Klerens Tomas napisao je da bi sud trebalo da razmotri poništenje drugih odluka koje štite individualne slobode, uključujući presudu o homoseksualnim brakovima iz 2015.

Oko 568.000 vjenčanih istopolnih parova živi u Sjedinjenim Državama, prema podacima američke Kancelarije za popis stanovništva.

Bonus video: