Osnivač desničarskih Čuvara zakletve osuđen za pobunu tokom napada na Kapitol

Dvomjesečno suđenje pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cijenu zadrži republikanca Donalda Trampa u Bijeloj kući

3762 pregleda 0 komentar(a)
Rouds, Foto: Reuters
Rouds, Foto: Reuters

Osnivač ultradesničarske organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers) Stjuart Rouds osuđen je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog nasilne zavjere kako bi se poništila predsjednička pobjeda demokrate Džoa Bajdena.

Porota u Vašingtonu proglasila je Roudsa krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomjesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cijenu zadrži republikanca Donalda Trampa u Bijeloj kući.

Rouds nije ušao u Kapitol 6. januara, ali je optužen da je vodio zavjeru koja je počela ubrzo poslije izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsjedničke vlasti.

Putem snimaka i šifrovanih poruka, porotnici su čuli kako je Rouds okupio svoje sljedbenike da se bore da Tramp ostane na funkciji, upozorio je na mogući "krvavi" građanski rat i izrazio žaljenje što Čuvari zakletve nisu donijeli puške na Kapitol 6. januara.

Rouds i još dvojica optuženih svjedočili su u svoju odbranu.

Rouds je rekao porotnicima da nije bilo plana za napad na Kapitol i da je saznao da su neki od članova Čuvara zakletve upali u zgradu kada su nemiri završeni.

Pored Roudsa, iz Granberija u Teksasu, krivom je proglašena i Keli Megs, vođa floridskog ogranka Čuvara zakletve.

Kenet Harelson, član floridskog ogranka, Tomas Koldvel, penzionisani mornarički obavještajac iz Virdžinije i Džesika Votkins, koja je predvodila grupu milicija u Ohaju oslobođeni su optužbi.

Neredi u zdanju Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predjsedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa - koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe.

Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

Bonus video: