Makron upozorio SAD: Riješićete svoj problem, ali ćete moj učiniti gorim

Predsjednik Francuske o posljedicama američkog Zakona o smanjenju inflacije

9058 pregleda 5 komentar(a)
Makron i Bajden, Foto: Reuters
Makron i Bajden, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je juče u Vašingtonu mjere koje je preduzeo Džo Bajden kako bi podstakao američku industriju, te je upozorio da one rizikuju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.

Prvog dana zvanične posjete, francuski predsjednik nije krio zabrinutost tokom susreta s američkim parlamentarcima obiju stranaka. Ogromne subvencije koje je američki predsjednik odlučio dodijeliti u velikom privrednom i socijalnom zakonu pod nazivom "Zakon o smanjenju inflacije" (Inflation Reduction Act - IRA) su "superagresivne za naše kompanije", požalio se francuski predsjednik, kako prenosi Hina.

"Ne želim postati tržište za američke proizvode, jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu koja mora raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica Zakona je da možete riješiti svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako direktan", rekao je Makron.

Makron je stigao u Vašington u drugu državnu posjetu od preuzimanja dužnosti 2017, za koju su i prije njenog početka francuski zvaničnici najavili da će se suprotstaviti Bajdenu vezano uz subvencije iz tog zakona.

Prilikom susreta s parlamentarcima u biblioteci Kongresa, Makron je rekao da je IRA superagresivan prema evropskim kompanijama, kazao je Rojtersu jedan svjedok razgovora pod uslovom anonimnosti. Makronov kabinet odbio je potvrditi komentare francuskog predsjednika, o kojima je javila i agencija Frans pres.

Evropski lideri požalili su se na zakonodavni paket koji je u avgustu potpisao Bajden i kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke kompanije i biće ozbiljan udarac njihovim ekonomijama, dok se Evropa bori s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Upitana o evropskim zabrinutostima, sekretarka za medije Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da zakon "predstavlja značajne prilike za evropske firme, kao i koristi za energetsku sigurnost EU". IRA ima odredbe koje će doprinijeti rastu sektora čiste energije na globalnom nivou, dodala je.

Govoreći u prisustvu novinara, Makron je rekao da Francuska i SAD treba da udruže snage da reformišu Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, kako bi njihovi fondovi mogli biti usmjereni u zemlje pogođene klimatskim promjenama.

Ranije je Makron posjetio sjedište Nase s potpredsjednicom Kamalom Haris i rekao da je američko-francuska saradnja važna za suzbijanje rizika od sukoba u svemiru. Njih su dvoje najavili novu američko-francusku saradnju u svemiru tokom sastanka u Parizu prije godinu dana.

Makron i Haris
Makron i Harisfoto: Reuters

Makron je rekao da svemir predstavlja "novo mjesto sukoba" i da je važno da Francuska i Sjedinjene Države rade zajedno na postavljanju pravila i normi jer dijele predanost nauci i demokratskim vrijednostima.

Bonus video: