Si: Pregovorima naći političko rješenje konflikta u Ukrajini

Kineski predsjednik rekao je da je "rješavanje Ukrajinske krize političkim sredstvima u najvećem interesu Evrope i u zajedničkom interesu svih država Evroazije"

983 pregleda 0 komentar(a)
Mišel i Si, Foto: Reuters
Mišel i Si, Foto: Reuters

Kineski lider Si Đinping izrazio je danas, u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom koji boravi u posjeti Kini, potrebu da se pregovorima nađe političko rješenje konflikta u Ukrajini, saopštila je državna televizija CCTV.

Televizija je citirala Sijeve riječi da "je rješavanje Ukrajinske krize političkim sredstvima u najvećem interesu Evrope i u zajedničkom interesu svih država Evroazije".

"U sadašnjim uslovima, moramo izbjeći eskalaciju i širenje krize i raditi na stvaranju mira", rekao je on.

Kina je dala takve izjave više puta ali još uvijek nije osudila rusku invaziju i kritikuje uvođenje sankcija Moskvi.

Nekoliko nedjelja prije počtka invazije, Si i ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdili su da je prijateljstvo dvije države "bez granica", a Peking je povećao kupovinu nafte od Rusije.

Vazdušne snage dvije države održale su ove nedjelje zajedničke vojne vježbe.

Zvaničnici EU su rekli da je Mišel u jednodnevnoj poseti sa ciljem da pronadje ravnotežu izmedju želje EU da više izvozi u Kinu i potrebe da ima čvrst odgovor Pekingu u odbrani demokratije i osnovnih sloboda.

Kako je Kina povećavala svoj globalni uticaj tokom posljednjih godina, EU je počela da sagledava tu državu kao strateškog rivala.

Kina je posljednjih godina povećala i svoj globalni uticaj, pa je EU sve više vidi kao strateškog rivala.

Posjeta Mišela je takođe prilika za Evropsku uniju da pokaže ujedinjeni front nakon što je početkom novembra njemački kancelar OIaf Šolc posjetio Kinu.

Šolc je tokom posjete pozvao Kinu da utiče na Rusiju i iznio zabrinutost po pitanju zaštite ljudskih prava.

Mišel će pokušati da nadogradi te razgovore. Njegova posjeta dolazi u vreme povećanih tenzija oko samostalnog Tajvana, kome Peking prijeti invazijom i nakon izvještaja UN da kinesko kršenje ljudskih prava Ujgura i drugih etničkih grupa u Sinđijangu može predstavljati zločine protiv čovječnosti.

Istovremeno, Mišel nastoji da poboljša ekonomski položaj EU u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, koja je doživjela znatno sporiji rast zbog rigidnih ograničenja u borbi protiv koronavirusa zbog kojih posjeta tog zvaničnika traje samo jedan dan.

EU ima godišnji trgovinski deficit u robama i uslugama sa Kinom u iznosu od oko 230 milijardi eura. Posebno nastoji da smanji svoju zavisnost od Pekinga u pogledu tehnološke opreme i sirovih minerala koji se koriste za izradu mikročipova, baterija i solarnih panela.

Bonus video: