Bajden i Makron: Rusija će odgovarati za zločine počinjene u Ukrajini

Francuska i SAD suočavaju se sa ambicijom Vladimira Putina za osvajanjem i odbranom demokratskih vrijednosti univerzalnih ljudskih prava, koja su u srcima obje nacije, kazao je američki predsjednik

2702 pregleda 7 komentar(a)
Makron i Bajden, Foto: Rojters
Makron i Bajden, Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden i njegov francuski kolega Emanuel Makron, obnovili su svoju posvećenost borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu.

To je saopšteno na njihovom sastanku u Bijeloj kući, tokom kojeg su lideri priznali i tenzije oko suočavanja sa tekućom ekonomskom krizom, prenosi Rojters.

Oni su istakli da su, "posvećeni traženju odgovornosti Rusije za naširoko zabiljžene zločine i ratne zločine, koje su počinile i njene oružane snage i njeni punomoćnici u Ukrajini".

Bajden je istakao da se, "Francuska i SAD suočavaju se sa sveobuhvatnom ambicijom Vladimira Putina za osvajanjem i odbranom demokratskih vrijednosti univerzalnih ljudskih prava, koja su u srcima obje nacije".

Makron je naglasio imaju zajedničku odgovornost da zaštite demokratije na obje strane okeana, pri čemu se moraju zajedno suočiti sa direktnim i indirektnim posljedicama rata u Ukrajini.

"Kada bude pravi trenutak i pod uslovima koje će odrediti Ukrajinci, mi ćemo biti tu da pomognemo u izgradnji mira", naglasio je francuski predsjednik.

Lideri su se osvrnuli i na zabrinutost u vezi sa, "kineskim izazovom međunarodnom poretku i konceptu ljudskih prava i naglasili da će sa tom zemljom nastaviti saradnju, posebno na važnim globalnim pitanjima kao što su klimatske promjene".

Ovo je prva državna posjeta Makrona, od kako je američki predsjednik stupio na dužnost početkom 2021. godine, pri čemu su pomenuli više od 200 godina američko - francuskih odnosa.

Bonus video: