SZO: Oko 90 odsto svjetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronavirus

"Taj pad budnosti ostavlja otvorena vrata za pojavu nove varijante koja će se vjerovatno proširiti i zamijeniti trenutno dominantnu varijantu omikrona"

9529 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 90 odsto svjetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronavirus, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, ali je upozorio na smanjenu budnost stanovništva prema tom virusu.

"Taj pad budnosti ostavlja otvorena vrata za pojavu nove varijante koja će se vjerovatno proširiti i zamijeniti trenutno dominantnu varijantu omikrona", rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, najmanje 90 odsto svjetske populacije trenutno ima neki oblik imuniteta na virus SARS-CoV-2, bilo kroz preležanu bolest ili vakcinaciju.

Gebrejesus je rekao da je prerano govoriti da je pandemija koronavirusa završena. "Još nismo stigli do kraja", rekao je on.

"Manjak nadzora, testiranja i vakcinacije i dalje stvara savršene uslove za pojavu zabrinjavajuće nove varijante koja bi mogla da izazove veliku stopu smrtnosti", upozorio je šef SZO-a.