Edvard Snouden dobio rusko državljanstvo i pasoš

Snouden je objelodanio strogo povjerljiva dokumenta koja su pokazala da američka bezbjednosna agencija prikuplja podatke koji idu preko mobilnih telefona i internet saobraćaja. Objavio je i razmjere američke špijunaže nad stranim zvaničnicima, uključujući lidere zemalja koje su im saveznici

4769 pregleda 4 komentar(a)
Snouden, Foto: Screenshot/Youtube
Snouden, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši radnik Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država Edvard Snouden, koji je razotkrio supertajni program nadziranja u svojoj zemlji pa pobjegao u Rusiju da bi izbjegao sudsko gonjenje, zvanično je dobio rusko državljanstvo i pasoš, javile su ruske novinske agencije.

Advokat Anatolij Kučerena rekao je da je Snouden dobio pasoš i dao zakletvu u vezi sa državljanstvom.

Prije tri mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio mu je zahtjev za dobijanje državljanstva.

U izvještaju ruskih agencija se ne navodi da li se Snouden odrekao svog američkog državljanstva.

SAD su Snoudenu poništile pasoš 2013. godine, zbog čega mu je kretanje nedjeljama bilo svedeno na aerodrom u Moskvi na koji je stigao iz Hong Konga, odakle je namjeravao da otputuje za Ekvador.

Rusija mu je naposlijetku dala stalnu dozvolu boravka, i on se tamo 2017. godine oženio svojom djevojkom Lindzi Mils. Sa njom ima dvoje dece.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD upoznate sa izvještajima da je Snouden došao do ruskog državljanstva, ali da ne mogu da ih potvrde, pa je dodao da pitanja u vezi sa njegovim statusom valja postaviti ruskoj vladi.

Međutim, Prajs je rekao da Bajdenovu administraciju ne bi iznenadilo da su izveštaji o državljanstvu tačni. "Gospodin Snouden poodavno signalizira svoju naklonost prema Rusiji, pa bi to ovakvim korakom samo bilo formalizovano", kazao je Prajs novinarima.

Snouden je objelodanio strogo povjerljiva dokumenta koja su pokazala da Nacionalna bezbjednosna agencija prikuplja podatke koji prolaze kroz američku infrastrukturu mobilne telefonije i internet saobraćaja.

Takođe je objelodanio podatke o tajnom američkom budžetu za obavještajni rad, kao i razmjere američke špijunaže nad stranim zvaničnicima, uključujući lidere zemalja koje su saveznici SAD.

Snouden je svoj postupak obrazložio svojim uvjerenjem da su američke obavještajne službe otišle predaleko i ugrozile građanske slobode u SAD.

Oliver Stoun je 2016. godine snimio političko-biografski triler "Snouden" koji se bavio upravo ovim dešavanjima.

Bonus video: