Rusija: Ograničenje cijena naše nafte je opasno i neće poremetiti tražnju

Koalicija zapadnih zemalja predvođena grupom sedam nacija (G7) složila se da ograniči cijenu ruske nafte koja se izvozi morem na 60 dolara po barelu, sa ciljem da ograniče prihode Moskve i sputaju njeno finansiranje invazije na Ukrajinu

4176 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Rusija je saopštila da će nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu, uprkos kako kažu, "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena za njen izvoz iste, prenosi Rojters.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena grupom sedam nacija (G7) složila se da ograniči cijenu ruske nafte koja se izvozi morem na 60 dolara po barelu, sa ciljem da ograniče prihode Moskve i sputaju njeno finansiranje invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i visoki zvaničnici Kremlja, više puta su istakli da neće isporučivati naftu zemljama koje primjenjuju ograničenje cijena.

U komentarima objavljenim na Telegramu, ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama kritikovala je "preobražaj" principa slobodnog tržišta i ponovila da će njena nafta i dalje biti tražena uprkos mjerama.

"Ovi koraci će neizbježno dovesti do povećanja neizvjesnosti i nametanja većih troškova za potrošače sirovina", navodi se u saopštenju.

Dodaju da, "bez obzira na trenutna koketiranja sa opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena".

Ograničenje cijena G7 omogućiće zemljama koje nisu članice Evropske unije da nastave sa uvozom pomorske ruske sirove nafte, ali će zabraniti kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju ruskom sirovom naftom širom svijeta, osim ako se ne proda za manje od navedene cijene.

Bonus video: