SAD predstavile novi stelt nuklearni bombarder B-21

Kompanija je predstavila letjelicu visoke tehnologije a Pentagon planira da kupi najmanje takvih 100 aviona po cijeni od skoro 700 miliona dolara po avionu

7620 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

SAD su predstavile svoj novi strateški stelt bombarder B-21 Rejder, letjelicu koja može da djeluje bez posade i sprovodi nuklearne udare dugog dometa, kao i da koristi klasično naoružanje.

Avion je predstavljen sinoć u Palmdejlu u Kaliforniji na jednoj od lokacija njegovog proizvođača kompanije Nortorp Grumana (Northorp Grumman) na pažljivo pripremljenoj ceremoniji otvorenoj intoniranjem američke himne.

Kompanija je predstavila letjelicu visoke tehnologije a Pentagon planira da kupi najmanje takvih 100 aviona po cijeni od skoro 700 miliona dolara po avionu.

"B-21 Rejder je prvi strateški bombarder u gotovo više od tri decenije", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin i dodao da njime SAD pokazuju inovativonst i znanje.

bombarder B-21
foto: Reuters

Američka vojska ne želi da otkrije suviše informacija o kapacitetima aviona B-21, čije su tehničke karakteristike tajna. Međutim, ovaj novi model koji će postepeno zamijeniti bombarder B-1 i B-2, trebalo bi da ima znatna unapređenja u odnosu na postojeću flotu.

Novi avion ima domet kojim nijedan drugi bombarder dugog dometa ne može da se mjeri, rekao je Ostin koji je dodao i da letjelica jedan od najtrajnijih bombardera ikad napravljenih.

bombarder B-21
foto: Reuters

Kao i najveći dio nedavnih modela letjelica američke vojske, kao što su lovci F-22 i F-35, avion B-21 će biti u stelt izvedbi.

"Čak i najnapredniji sistemi protivvazdušne odbrane će imati teškoće da detektuju B-21 na nebu", rekao je Ostin i dodao da je avion rezultat 50-godišnjeg američkog iskustva u toj oblasti.

bombarder B-21
foto: Reuters

Ministar je rekao i da je avion napravljen tako da može lako da prihvata novo oružje koje još nije napravljeno. On je osmišljen da može da se razvija i da uklapa buduće softvere kojim će moći da unaprijede njegove performanse, tako da ne može brzo da postane zastario.

Avion takođe može da leti bez posade, ali se o tome nije govorilo na prezentaciji u Palmdejlu.

Portparolka vojske je potvrdila za Frans pres da se predviđa ta mogućnost za avion ali da još nije donijeta nikakva odluka o tome da leti bez posade.

Prvi let aviona B-21 predviđen je u 2023.