Opasna normalizacija mržnje

Eksperti ocjenjuju alarmantnom činjenicu da je bivši predsjednik SAD Donald Tramp na svom imanju ugostio rasistu koji negira holokauast, i repera koji je kazao da se divi Hitleru

13917 pregleda 1 komentar(a)
Nik Fuentes na skupu Trampovih pristalica u Vašingtonu 14. novembra 2020., Foto: Beta/AP
Nik Fuentes na skupu Trampovih pristalica u Vašingtonu 14. novembra 2020., Foto: Beta/AP

Nalet antisemitskih stavova, koji šire svjetski poznati reper, NBA zvijezda i druge poznate ličnosti podstiče strahove da javne ličnosti normalizuju mržnju i povećava rizik od nasilja u zemlji u kojoj već raste antisemitizam, ocjenjuje agencija Asošijetid pres.

Lideri jevrejske zajednice u Sjedinjenim Državama i stručnjaci za ekstremizam uznemireni dok gledaju kako pojedine slavne ličnosti sa velikim brojem sljedbenika forisraju antisemitski narativ na način koji je decenijama bio tabu. Neki tvrde da to podsjeća na mračnije vrijeme u Americi kada su moćni ljudi redovno nekažnjeno širili teorije zavjere o Jevrejima.

Kanje Vest
Kanje Vestfoto: Beta/AP

Bivši predsjednik Donald Tramp ugostio je na svom imanju Mar-a-Lago rasistu koji negira holokauast. Reper Je je u jednom intervjuu kazao da voli Adolfa Hitlera. Košarkaška zvijezda Kajri Irving promovisao je na društvenim mrežama jedan antisemitski film. Neonacistički trolovi masovno se vraćaju na Tviter, dok novi izvršni direktor mreže Ilon Mask obećava “amnestiju” suspendovanim nalozima, piše agencija AP.

”To nijesu marginalci koji šalju mejlove iz garaže svojih roditelja ili idioti za koje niko nije čuo. Kada uticajne mejnstrim ikone iz oblasti kulture, politike pa čak i sporta normalizuju govor mržnje, svi treba da se zabrinemo”, kazao je Den Gelber, lider Jevrejske zajednice u Južnoj Flridi.

Profesor istorije na Norvestern univerzitetu Piter Hejs, koji se specijalizovao za nacističku Njemačku i holokaust, kazao je da je normalizacija antisemitizma “realna mogućnost” kada postoji “javna diskusija o stvarima koje su nekada bile ispod nivoa”.

”To me veoma brine”, kazao je Hejs. “To je jedan od mnogih načina na koji Amerika mora da se uhvati u koštac i prestane da se poigrava sa konceptima i idejama koje su potencijalno ubilačke”.

Tramp je dočekao Jea - repera koji je nekad bio poznat kao Kanje Vest - i negatora holokausta Nika Fuentesa na večeri u njegovoj kući na Floridi 22. novembra.

Donald TRamp
foto: Beta/AP

Fuentes je bio student na Univerzitetu Boston kada je prisustvovao rasističkom skupu u Šarlostvilu u Virdžniji, na kojem je 2017. godine izbilo nasilje, podsjeća američka agencija. Postao je neka vrsta slavne ličnosti na internetu koristeći tu platformu za širenje stavova o nadmoći bijele rase i antisemitskih ideja. Fuentes predvodi desničarski ekstremistički pokret nazvan “Prvo Amerika”, sa pristalicama poznatim kao “Grojpers”.

Prošlog četvrtka, Fuentes se pridružio Jeu u emisiji “Infowars” čiji je domaćin teoretičar zavjera Aleks Džons. Je je hvalio Hitlera tokom intervjua, forsirajući retoriku koja ga je umalo koštala unosnog poslovnog dogovora sa kompanijom Adidas.

Džonatan Grinblat, nacionalni direktor i izvršni direktor Lige protiv klevete, rekao je da je zapanjujuće i alarmantno da su dvojica vodećih nosilaca antisemitizma u zemlji “lomila hleb sa nekadašnjim šefom republikanaca”.

”To bih okarakterisao kao normalizaciju antisemitizma. To je sada postalo dio političkog procesa na način kakav do sada nijesmo zabilježili”, kazao je Grinblat za AP. “To se ne odnosi samo na republikance. Nije to samo problem republikanaca. To je društveni problem”.

"To nijesu marginalci koji šalju mejlove iz garaže svojih roditelja ili idioti za koje niko nije čuo. Kada uticajne mejnstrim ikone iz oblasti kulture, politike pa čak i sporta normalizuju govor mržnje, svi treba da se zabrinemo"

Većina Amerikanaca je znala da je krajnje neprihvatljivo kada su bijeli rasisti sa bakljama marširali kompleksom Univerziteta u Virdžiniji uoči skupa 2017. godine, kazala je za AP Ejmi Spitalnik, izvršna direktorica grupe “Prvo integritet za Ameriku”, koja je podržala tužbu protiv organizatora skupa u Šarlotsvilu.

”Još opasnije od nacista sa bakljama koji uzvikuju “Jevreji nas neće zamijeniti” jeste kada imamo političke lidere i druge koji te iste teorija zavjere guraju u normalni narativ”, kazala je ona.

Spitalnikova je kazala da žestoka mržnja koju Je bljuje može učiniti da razvodnjeni izrazi antisemitizma za razliku od toga izgledaju normalnije.

”Od ključne je važnosti da Je Irving i ostale javne ličnosti snose odgovornost za svoj antisemitizam. Međutim, to ne znači ništa ako istovremeno ne prepoznamo i i djelujemo protiv načina na koji se anisemitizam i ekstremizam uvlače u mejnstrim jedne od naših najvećih političkih partija i postaju nešto uobičajeno u našem političkom diskursu”, kazala je ona za AP.

Trampovi kritičari, pa čak i pojedini njegovi saveznici, osudili su bivšeg predsjednika zbog toga što je ugostio Fuentesa u Mar-a-Lagu. Tramp tvrdi da nije znao ništa o Fuentesu prije večere, a stao je u odbranu svoje odluke da dočeka Jea u svom klubu.

Tviter je prošle nedjelje suspendovao Jeov nalog, nakon što je on objavio fotografiju svastike kombinovanu sa Davidovom zvijezdom. Mask je na Tviteru objavio da je Je prekršio pravilo protiv podsticanja nasilja.

Mask je nedavno objavio da se njegov plan “amnestije” odnosi na naloge koji nisu “kršili zakon ili širili ogromne količine neželjenog sadržaja”. Stručnjaci za bezbjednost na internetu predviđaju da će ovaj potez dovesti do porasta uznemiravanja i govora mržnje.

Grupe koje prate Tviter zbog rasističkih i antisemitskih sadržaja tvrde da je toksični govor bio u porastu odmah nakon što je Mask preuzeo platformu i otpustio hiljade zaposlenih. Moderatori sadržaja su među onima koji su ostali bez posla, ističe AP.

Nadzorne agencije su takođe kritikovale Maska zbog nekih njegovih tvitova, uključujući objavljivanje mima “Pepe the Frog”, animiranog lika kojeg su oteli ekstremni desničari.

U aprilu je Liga za borbu protiv klevete objavila da je godišnji broj antisemitskih incidenata dostigao rekordan nivo prošle godine. Organizacija je izbrojala 2 717 incidenata napada, uznemiravanja i vandalizma u 2021, što je povećanje od 34% u odnosu na prethodnu godinu i najveći broj od kada je Liga počela da vodi evidenciju 1979. godine.

Prije nekoliko generacija, poznati Amerikanci, uključujući Henrija Forda i Čarlsa Lindberga, bez izvinjenja su izražavali antisemitske stavove na način koji bi šokirao Amerikance posljednjih decenija. Sada, internet i društvene mreže olakšavaju svjetski poznatim ličnostima da normalizuju mržnju protiv Jevreja.

Za nekog ko ima status kakav ima Je pohvale nacistima i Hitleru su “eskalacija iz nečeg ružnog u zapaljivo”, kazao je Grinblat. On je istakao da su jevrejske organizacije već morale da pojačaju obezbjeđenje kako bi se zaštitile od napada poput onog u kojem je napadač ubio 11 osoba u sinagodi Drvo života u Pitsburgu 2018

”Naša zajednica tek treba da se pripremi za posljedice toga da takve ideje uđu u mejnstrim”, kazao je Grinblat.

Bonus video: