Blinken obećao podršku Izraelu bez obzira na zabrinutost zbog nove vlade

Blinken je, međutim, takođe upozorio da će se SAD protiviti politici marginalizovanja Palestinaca, otežavanja rješenja sukoba po modelu dvije države i nanošenju štete izraelskoj dugoročnoj bezbjednosti i budućnosti Izraela kao jevrejske demokratske države, prenio je AP

8812 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da SAD neće uskratiti nepokoljebljivu podršku Izraelu uprkos velikim razlikama u stavovima sa mandatarom za sastav nove izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom i zabrinutosti zbog njenih potencijalnih članova.

Blinken je rekao da će SAD ostati čvrst prijatelj Izraela čak iako se zalažu za ciljeve suprotne Netnjahuovim, uključujući rješenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države i obnovu nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Kako je ocijenio prvi diplomata SAD, partnerstvo s Izraelom nije bilo "nikada jače nego danas".

Uz to je najavio da će administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena sarađivati sa Netanjahuovom vladom na osnovu njene politike, a ne pojedinih ličnosti, uključujuči potencijalne ministre poznate po antiarapskoj i antipalestinskoj retorici.

Blinken je, međutim, takođe upozorio da će se SAD protiviti politici marginalizovanja Palestinaca, otežavanja rješenja sukoba po modelu dvije države i nanošenju štete izraelskoj dugoročnoj bezbjednosti i budućnosti Izraela kao jevrejske demokratske države, prenio je AP.

On je izrazio očekivanje da nova vlada Izraela nastavi saradnju na promovisanju zajedničkih vrijednosti.

Američki zvaničnici su zabrinuti zbog mogućih funkcija najmanje dva izraelska političara, Itamara Ben-Gvira i Becalela Smotriča.

Ben-Gviru, lideru stranke Jevrejska snaga, poznatom po provokativnim potezima, je ponuđena funkcija ministra nacionalne bezbjednosti, odnosno da bude zadužen za policijske snage.

Smotriču, vođi partije Vjerski cionizam, koja dijeli antipalestinske i stavove protiv LGBTQ zajednice, ponuđeno je da nadgleda agenciju zaduženu za palestinske civilne poslove.

Blinken je naveo da odnosi Izraela i SAD traju već sedam decenija te da će Bajdenova administracija razgovarati otvoreno sa novom izraelskom vladom i sa Palestincima čiji se lideri, kako je rekao, takođe moraju uzdržati od povećanja napetosti koje ugrožavaju rješenje po modelu dvije države.

On je upozorio da će se SAD protiviti osnivanju novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u vrijeme kada se Netanjahu vraća na vlast zahvaljujući koaliciji s ekstremnom desnicom, prenio je Frans pres.

SAD će se protiviti i širenju naselja, potezima ka aneksiji Zapadne obale, promjeni istorijskog statusa kvo nad svetim mjestima, rušenju i iseljavanju, te huškanju na nasilje, rekao je američki državni sekretar na godišnjoj konferenciji proizraelske organizacije Džej strit.

Netanjahuov konzervativni Likud je sa ultradesničarima i partijama ultraortodoksnih Jevreja osvojio većinu na parlamentarnim izborima 1. novembra, 64 od ukupno 12 mjesta u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Tokom današnjeg govora Blinken je čestitao Netanjahuu čiju su odnosi sa SAD ponekad bili burni.

Bonus video: