Talibani dozvoljavaju da avganistanske djevojke polažu maturski ispit

Ispit neće polagati učenice iz tri oblasti Kandahar, Helmand i Nimroz jer imaju drugačiji raspored za školsku godinu i maturski ispiti se obično tamo održavaju kasnije

2292 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Talibanske vlasti Avganistana su danas nagovijestile da će djevojkama biti dozvoljeno da ove nedjelje polažu maturske ispite, iako im je zabranjen pristup učionicama otkako su bivši pobunjenici prošle godine preuzeli vlast.

Šef odjeljenja za obrazovanje u Kabulu izjavio je da će se ispiti održati u srijedu ali nije naveo više informacija o tome koliko će djevojaka moći da polaže ispit.

Po dva dokumenta Ministarstva obrazovanja, odluka se odnosi na 31 od 34 avganistanske provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra.

Ispit neće polagati učenice iz tri oblasti Kandahar, Helmand i Nimroz jer imaju drugačiji raspored za školsku godinu i maturski ispiti se obično tamo održavaju kasnije.

Direktorka jedne srednje škole u ​​Kabulu rekla je da je obaviještena da će djevojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta, sa 10 pitanja iz svakog.

Direktorka koja iz straha od osvete ne želi da joj se objavi ime, rekla je da većina učenica nema udžbenike te je, kako je rekla, "polaganje ispita besmisleno".

Jedna 18-godišnja učenica iz Kabula koja takođe želi da ostane anonimna, rekla je povodom najave mogućnosti polaganja ispita da je to "smiješno" jer "kako možemo polagati ispit poslije godinu i po dana koliko su talibani držali zatvorena vrata škola?", a "proveli smo cijelu godinu pod napetošću i stresom" od njihovog dolaska na vlast.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. kada su se snage SAD i NATO-a povukle iz zemlje posle 20 godina rata.

Iako su u početku obećavali umjereniju vladavinu i da će poštovati prava žena i manjina, oni su ograničili prava i slobode i naširoko primijenili svoje oštro tumačenje islamskog zakona ili šerijata.

Talibani su zabranili djevojčicama da pohađu srednju i višu školu, ženama zabranili da rade na nekim poslovima i uveli stroge kodekse oblačenja. Ženama je zabranjeno i da posjećuju parkove, teretane i parkove zabave.

Ženama nije uskraćen pristup na univerzitete i najvjerovatnije će avganistanske djevojke koje završe srednju školu poslije ispita u srijedu moći da upišu univerzitete.

Postupanje talibana prema ženama i djevojkama u Avganistanu naišlo je na teške kritike. Ranije ovog mjeseca stručnjaci UN su procijenili da se to graniči sa zločinom protiv čovječnosti i da bi postupanje vlasti trebalo da bude istraženo i krivično gonjeno u skladu sa međunarodnim pravom, a talibani su te ocjene odbacili.