SAD: Birači u Džordžiji biraju posljednjeg člana Senata

Za posljednje mjesto bore se senator Demokratske stranke Rafael Vornok i kandidat Republikanske stranke Heršel Voker. Ako pobijedi Voker, obje stranke imaće po 50 članova Senata, ali će Demokrate zadržati kontrolu jer u tom slučaju presuđuje glas potpredsjednice SAD, Kamale Haris

2570 pregleda 0 komentar(a)
Glasanje u Džordžiji, Foto: Rojters
Glasanje u Džordžiji, Foto: Rojters

Birači u američkoj saveznoj državi Džordžiji glasaju na posljednjim ovogodišnjim izborima za mjesto u Senatu, čiji ishod ne može da ugrozi kontrolu Demokratske stranke nad gornjim domom Kongresa SAD.

Za posljednje mjesto u Senatu bore se senator Demokratske stranke Rafael Vornok i kandidat Republikanske stranke Heršel Voker, bivši igrač američkog fudbala, pošto u prvom krugu 8. novembra niko od kandidata nije osvojio 50 odsto glasova.

Ako pobijedi Voker, i demokrate i republikanci imaće po 50 članova Senata, ali će Demokratska stranka predsjednika države Džozefa Bajdena zadržati kontrolu pošto u slučaju neriješenog glasanja presuđuje glas potpredsjednice SAD Kamale Haris, koja po funkciji predsjedava gornjem domu Kongresa.

U slučaju pobjede Vornoka, demokrate će imati jasnu većinu, odnosno 51 senatora naspram 49 republikanskih. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje će im biti potrebna podrška republikanaca koji su na izborima 8. novembra preuzeli kontrolu nad donjim domom Kongresa.

Današnja trka se smatra posljednjim testom uticaja bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je najavio da će pokušati da osvoji republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

Voker je jedan od brojnih kandidata na izborima za Kongres SAD, održanim 8. novembra, koje je Tramp podržao. Kandidati koje je Tramp podržao ostvarili su različite rezultate, ali u načelu lošije od očekivanih.

Demokrata Vornok je sveštenik u crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovijedao borac za ljudska prava Martin Luter King. Voker optužuje Vornoka da podržava politiku koja je dovela do rasta inflacije.

Kampanju Vokera opterećuje niz optužbi, uključujući tvrdnje njegovih bivših djevojaka da ih je podsticao na abortus, iako se javno zalagao da prekid trudnoće bude nezakonit. Voker negira te tvrdnje, kao i optužbe bivših djevojaka za porodično nasilje.

Vornok je u prvom krugu izbora dobio 49,44 odsto, a Voker 48,49 odsto glasova, dok su drugi kandidati republikanaca u Džordžiji ubjedljivo pobijedili, uključujući guvernera te države Brajana Kempa.