Kurdi glasaju na referndumu o nezavisnosti; Turska: Ugrožavaju se mir i stabilnost

Kako je izjavio predsjednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani, irački Kurdi spremni da "plate bilo koju cijenu radi slobode", prenijele su agencije
137 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2017. 11:44h

U provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti jutros je počeo referendum o nezavisnosti.

Očekuje se da će se milioni glasača izjasniti na referendumu koji je istorijski značajan ali ne i obavezujući.

Biračka mjesta biće zatvorena u 18 časova po lokalnom vremenu, a zvanični rezultati biće poznati u roku od 72 sata, prenio je Rojters.

Pravo da izađu na referendum imaju svi građani iračkog Kurdistana stariji od 18 godina, a kako procjenjuje izborna komisija biračko pravo ima 5,2 miliona garđana, uključujući i one koji žive u insotranstvu, a koji su počeli da predaju elektronske biračke listiće prije dva dana.

Kako je izjavio predsjednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani, irački Kurdi spremni da "plate bilo koju cijenu radi slobode", prenijele su agencije.

Regionalna vlada je rekla da referendum za cilj ima da autonomnoj teritoriji iračkog Kurdistana obezbijedi legitiman mandat, kako bi postali nezavisni od Bagdada kroz dijalog sa Irakom i okolnim zemljama.

Referendum se održava uprkos protivljenju Bagdada i međunarodne zajednice. SAD su upozorile da bi referendum mogao da destabilizuje region u jeku borbe protiv Islamske držve.

Bagdad se takođe oštro protivi referendumu i juče je zatražio da se kontrola nad svim aerodromima i graničnim prelazima u kurdskim oblastima vrati federalnim vlastima.

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su suniti, Turkmeni i Kurdi.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana. Irački dio Kurdistana, na sjeveru, ima autonomiju od 1991.

Turska: Preduzećemo sve mjere

Turska će preduzeti "sve mjere" u skladu sa međunarodnim zakonom ukoliko referendum, koji danas sprovode irački Kurdi proizvede bilo kakve prijetnje po Tursku.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, navedeno je da Turska ne priznaje ovaj refrendum i da će smatrati njegov ishod nevažećim, prenio je Rojters. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova dodaje i da vlada iračkih Kurda ugrožava mir i stabilnost Iraka i čitavog regiona.

U drugom, saopštenju, tursko Ministarstvo spoljnih poslova je preporučilo turskim građanima da što prije napuste provincije iračkih Kurda, Dohuk, Erbil i Sulejmaniju, ukoliko nemaju obavezu da tamo ostanu.

Referendum ne znači novo crtanje granica

Premijer iračkog Kurdistana Nečirvan Barzani izjavio je danas da referendum o nezavisnosti tog regiona, koji se danas održava, ne znači "prekrajanje granica" i da će odmah rezultirati nezavisnošću.

Barzani je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kurdistana Irbilu rekao da čak i ako većina bude glasala za nezavisnost, region će mirno rešiti to pitanje s Bagdadom.

Galerija

Bonus video: