SAD uvode sankcije turskom biznismenu

„Ajan je sklopio poslovne ugovore o prodaji iranske nafte vrijedne stotine miliona dolara kupcima u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropi,“ navedeno je u saopštenju američkog ministarstva finansija

5582 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Administracija Džoa Bajdena će uvesti sankcije istaknutom turskom biznismenu Sitkiju Ajanu i njegovoj mreži kompanija optužujući ga za posredovanje u prodaji nafte i pranju novca u ime Iranske Revolucionarne garde (IRGC).

Prema saopštenju američkog Ministarstva finansija koje će biti objavljeno kasnije danas, a u koje je Rojters imao uvid, Ajanove kompanije su sklopile međunarodne ugovore za prodaju iranske nafte, dogovorile isporuke i pomogle u pranju prihoda i prikrile porijeklo iranske nafte u ime iranskih snaga Kuds, ogranka IRGC-a.

„Ajan je sklopio poslovne ugovore o prodaji iranske nafte vrijedne stotine miliona dolara kupcima u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropi,“ navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je potom prihod preusmjerio Kuds snagama.

Portal „Politiko“ piše da je Ajan drug turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, i da Vašington sankcijama rizikuje da naljuti svog NATO saveznika.

Na spisku će se naći i Ajanov sin Bahadin Ajan, njegov saradnik Kasim Oztaš i još jedna osoba, sa još najmanje dvadesetak kompanija, uključujući njegovu ASB grupu kompanija sa sjedištem na Gibraltaru, piše Rojters.

Akcija Ministarstva finansija zamrznuće svu američku imovinu osoba sa spiska i generalno zabraniti Amerikancima da sarađuju sa njima.

Odnosi između SAD i Turske su zategnuti zbog niza pitanja, uključujući neslaganje oko sirijske politike i odluke Ankare da kupi ruske sisteme vazdušne odbrane.

Iran je i dalje pod opsežnim sankcijama SAD koje traže načine da povećaju pritisak jer je zastala inicijativa da se oživi nuklearni sporazum sa Teheranom iz 2015.

Sporazum je podrazumijevao ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teherana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Iran poriče da želi da se domogne nuklearnog oružja.

Bonus video: