Kini predstoji težak izlaz iz politike nulte tolerancije

Dugi redovi ispred klinika u Kini, dok kompanije pokušavaju da minimiziraju posljedice rasta broja zaraženih po njihovo poslovanje

8142 pregleda 0 komentar(a)
Stanovnici Šangaja sa zaštitnim maskama, Foto: Rojters
Stanovnici Šangaja sa zaštitnim maskama, Foto: Rojters

Kineski lideri navodno su odložili ključni sastanak o ekonomskoj politici zbog rasta broja zaraženih u Pekingu skoro sedam dana nakon što su ublažili neke od najstrožih ograničenja protiv širenja virusa.

Državni mediji objavili su juče da u bolnicama u prijestonici sada ima 50 kovid pacijenata koji su u kritičnom ili teškom stanju, a da broj zaraženih sa blažom kliničkom slikom ili asimptomatskih slučajeva dramatično raste.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da se Kina suočava sa “veoma teškim izlazom” iz politike nulte tolerancije na kovid.

Mada se SZO obično uzdržava od komentarisanja pojedinačnih politika država, šef ove organizacije Tedros Gebrejsus u maju je kazao da je politika Kine neodrživa.

Na pitanje o promjeni politike u Kini, portparolka SZO Margaret Haris kazala je juče da Kinu očekuje težak period. “Uvijek je teško za bilo koju zemlju da izađe iz situacije u kojoj su imali veoma, veoma stroge kontrole”, kazala je ona, dodajući da su zemlje poput Australije to iskusile.

”Uvijek smo govorili: ne ulazite prebrzo i olako u zaključavanje jer je veoma teško izaći”.

Posljednjih dana formirani su dugi redovi ispred klinika u zabrinjavajućem pokazatelju da se zaraza širi, a kompanije koje rade u Kini čine napore kako bi minimizirale uticaj na poslovanje podstičući rad od kuće i doniranjem medicinske opreme.

Kineske vlasti naglo su popustile rigorozne mjere nakon protesta kakvi odavno nijesu zabilježeni u toj zemlji.

Očekuje se da će se broj zaraženih širiti za vrijeme praznika kineske Nove godine sljedećeg mjeseca, kada ljudi budu putovali širom zemlje da budu sa svojim porodicama - što je rizik za 1,4 milijarde stanovnika koje nije steklo “imunitet krda” nakon prolongirane izolacije i ima relativno nisku stopu vakcinacije među starijima.

Bonus video: