U Liberiji protesti zbog ekonomskih problema i predsjednikovog odsustva

Demonstracije je organizovala koalicija četiri najveće opozicione stranke, ali su unutrašnji sporovi doveli do toga da se sve osim jedne, Alternativni nacionalni kongres (ANC), povuku u posljednjem trenutku

2765 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od hiljadu ljudi pridružilo se demonstracijama u predgrađu glavnog grada Liberije danas, protestujući zbog ekonomskih poteškoća i dužeg odsustva predsjednika Džordža Vea iz zemlje.

Veliki protesti su se sporadično dešavali tokom pet godina na vlasti Vea, ali je bijes zbog upravljanja ekonomijom od strane njegove vlade rastao dok se Liberijci bore sa rastućim cijenama hrane i goriva povezanim sa ratom u Ukrajini i posljedicama pandemije Kovid 19.

Današnji protest organizovala je koalicija četiri najveće opozicione stranke u Liberiji, ali su unutrašnji sporovi doveli do toga da se sve osim jedne, Alternativni nacionalni kongres (ANC), povuku u posljednjem trenutku.

Liberija protesti
foto: Reuters

Mnogi demonstranti su nosili košulje sa odštampanim likom Aleksandra Kamingsa, koji osporava Vea za predsjednika pod zastavom ANC uoči izbora 2023. godine.

Neki su držali transparente na kojima je pisalo "Umorni smo od patnje".

"Vlada nije u stanju da otvori radna mjesta, a predsjednik je napustio svoje ljude“, rekao je inženjer elektrotehnike princ Barkli.

On je dodao da je zabrinut za budućnost svoje djece.

Vea je bio van zemlje od kraja oktobra, a za to vrijeme je posjetio Katar da bi gledao svog sina Timotija Vea kako igra za reprezentaciju SAD na Svjetskom prvenstvu i prisustvovao Samitu lidera SAD i Afrike u Vašingtonu.

Očekuje se da se vrati u ponedjeljak.

"Očekivali smo mnogo od ove vlade, ali su nas iznevjerili“, dodao je Barkli.

Bonus video: