Za meksičke novinare 2022. najsmrtonosnija u istoriji

Meksički novinari solidarno su se udružili i otvoreno izražavaju nezadovoljstvo nakon svakog ubistva i suprotstavljaju se državnom narativu da žrtve nijesu pravi novinari ili da su korumpirani

2815 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ove godine u Meksiku ubijeno je 15 novinara i medijskih radnika, najviše u posljednjih 30 godina, a neposrednu opasnost potvrdio je i najnoviji napad na jednog od najistaknutijih novinara u zemlji.

Dvojica naoružanih napadača na motorima pucali su u oklopno vozilo radio i televizijskog novinara Cira Gomeza Lejve oko 200 metara od njegove kuće u četvrtak uveče.

Novinar je opisao napad i objavio fotografije svog vozila na društvenim mrežama.

Meksički novinari solidarno su se udružili i otvoreno izražavaju nezadovoljstvo nakon svakog ubistva i suprotstavljaju se državnom narativu da žrtve nijesu pravi novinari ili da su korumpirani, prenosi N1.

Ipak, broj ubistava, 15 koliko ih je izbrojao Asošiejted pres, nastavlja da raste.

Ove godine, među ubijenima bilo je mnogo izvještača iz malih gradova koji su vodili vlastite medijske kuće, dok su neki frilenseri žrtve ubistava u velikim gradovima poput Tihuane.

U četvrtak je napadnut i novinar Flavija Rejesa de Diosa, direktora internet sajta za vijesti u Palenkeu, gradu u južnoj državi Čijapas.

Meksički komitet za zaštitu novinara saopštio je da je Meksiko ove godine jedina država sa više ubijenih novinara nego Ukrajina.

"Počeli smo da prikupljamo podatke o ubistvima novinara 1992. godine i ovo je najveći broj ubistava novinara u jednoj godini i najsmrtonosniji period na vlasti jednog meksičkog predsjednika“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, i tokom kampanje i za vrijeme mandata, uspješno politizovao novinarstvo u Meksiku više nego ikada ranije.

Autor knjige "U vučjim ustima: Ubistvo, zataškavanje i prava cijena ućutkivanja štampe“ Ketrin Korkoran rekla je da je drugi razlog visokog broja ubistava taj što iza mnogih stoje vladini zvaničnici.

Drugi faktor je što je meksička štampa postala nezavisnija i agresivnija, rekla je ona i dodala da "reporteri stvarno pogađaju živac i to je ono što ih vodi u smrt“.

Bonus video: