Zajedničke pomorske vježbe Rusije i Kine

Zajedničke vježbe, koje se održavaju 2012. godine, uključiće raketno i artiljerijsko gađanje u Istočnom kineskom moru. Od invazije na Ukrajinu u februaru, Moskva nastoji da poveća svoje političke, bezbjednosne i ekonomske veze sa Pekingom

2905 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rusija i Kina održaće zajedničke pomorske vježbe od srijede 21. decembra do 27. ovog mjeseca, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Zajedničke vježbe, koje se održavaju 2012. godine, uključiće raketno i artiljerijsko gađanje u Istočnom kineskom moru, prenosi Rojters.

"Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske saradnje između Rusije i Kine i održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu".

Od invazije na Ukrajinu u februaru, Moskva nastoji da poveća svoje političke, bezbjednosne i ekonomske veze sa Pekingom, pri čemu vidi kineskog lidera Si Đinpinga kao ključnog saveznika u antizapadnom savezu.

Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi učestvovali u jednonedeljnim vežbama.

Dvije zemlje su potpisale strateško partnerstvo bez ograničenja samo nekoliko dana prije nego što je Moskva u februaru, pokrenula najveću kopnenu invaziju u Evropi od Drugog svetskog rata, ali je Peking od tada izrazio zabrinutost zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Bonus video: