Sjeverna Koreja novu vojnu strategiju Japana vidi kao prijetnju međunarodnom miru

Japan je najavio istorijsku promjenu u bezbjednosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog budžeta zbog sve većih ambicija nuklearnih sila u regionu, Kine i Sjeverne Koreje.

1603 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja je osudila novu vojnu strategiju Japana kao "ozbiljnu" prijetnju međunarodnom miru, koja je "temeljno promijenila" regionalnu sigurnosnu situaciju, upozorivši da je Pjongjang spreman na "stvarnu akciju".

Japan je prošli petak najavio istorijsku promjenu u bezbjednosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog budžeta zbog sve većih ambicija nuklearnih sila u regionu, Kine i Sjeverne Koreje.

Prema novoj strategiji, odbrambeni budžet Japana će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na dva odsto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD i Kine.

"Japan je usvajanjem nove odbrambene strategije, u kojoj se navode i kapaciteti za pokretanje preventivnih napada protiv drugih zemalja, stvorio ozbiljno bezbjednosno stanje", saopštio je portparol sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema istom izvoru, koji prenosi zvanična novinska agencija KCNA, Japan je "formalizovanjem novog plana agresije iz temelja promijenio bezbjednosno okruženje u istočnoj Aziji", prenosi N1.

"Tokio će shvatiti da je taj izbor vrlo opasan i loš", dodao je portparol i poručio da će Pjongjang svoju zabrinutost i nezadovoljstvo iskazati konkretnim akcijama.

Revidirana bezbjednosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kišide, je pomak od pacifističke bezbjednosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata, koju je Japanu nametnuo SAD.

Japan današnje bezbjednosno okruženje smatra "najozbiljnijim i najkomplikovanijim" od Drugog svjetskog rata, a posebno ga brine kineska vojna prisutnost u regionu kao "najveći strateški izazov" svih vremena.

Zvanični Tokio brine i zbog prisutnosti kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru. Japan kontroliše to ostrvo, ali svojataju ga i Kina i Tajvan.

Kišida je "dajući, jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao garanta sigurnosti u Indo-Pacifiku" pokrenuo "novu eru u odbrani demokratije", napisao je u petak američki ambasador Ram Emanuel.

Uprkos tome, Japan je poručio da želi da se drži politike "isključivo usmjerene na samoodbranu", ističući da ne želi da postane vojna sila.

Bonus video: