Zelenski u Vašingtonu, "Patriot" u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Zelenski stiže u Vašington. Planiran je susret s američkim predsjednikom Bajdenom i govor u Kongresu. Očekuje se i da će biti objelodanjena odluka o isporuci raketnog sistema "Patriot"

2970 pregleda 5 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi u prvu zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama od početka ruske invazije. Zvanični Vašington potvrdio je medijske izvještaje koji su najavljivali tu posjetu. Ukrajinskog predsjednika će u Bijeloj kući primiti američki predsjednik Džozef Bajden, nakon čega će Zelenski govoriti u Kongresu.

Očekuje se da će Bajden tokom susreta sa Zelenskim objaviti da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini isporučiti raketni sistem protivazdušne odbrane "Patriot".

Zelenski je na Tviteru potvrdio da putuje u SAD: "Odletio sam u SAD kako bih ojačao stabilnost i odbrambenu sposobnost Ukrajine".

Prvo putovanje u inostranstvo od početka rata

Zelenski od početka rata 24. februara nije napuštao zemlju. Na svjetskoj političkoj pozornici, recimo na samitu G7 u bavarskom zamku Elmau, nastupao je putem digitalnog prenosa slike iz Ukrajine. On je više puta putovao u zonu borbenih dejstava, za razliku od ruskog predsjednika Putina koji do sada nijednom nije bio u obilasku fronta.

Prema podacima Bijele kuće, Bajden i Zelenski prvi put su telefonski razgovarali o mogućoj posjeti sredinom decembra, a poslije toga je uslijedio zvanični poziv iz Vašingtona.

Zelenski će imati puno termina u Vašingtonu. Oba predsjednika najavila su zajedničku konferenciju za medije. Naveče će Zelenski govoriti u Kongresu. Posle toga će se uputiti nazad, u Ukrajinu.

Od početka rata Vašington upućuje Kijevu milijarde dolara vojne pomoći. Danas će Bajden najaviti još jedan paket pomoći od skoro dvije milijarde dolara, rekao je visokopozicionirani predstavnik američke Vlade i dodao da će paket sadržati protivvazdušni raketni sistem „Patriot“. To nije iznenađenje, jer su već postojali medijski izvještaji o tome da američka Vlada razmišlja o slanju tog raketnog sistema Ukrajini.

"Patriot" može da ponovo izmiješa karte

Protivvazdušni raketni sistem "Patriot" bi, prema stručnjacima, mogao da dovede do promjene situacije na terenu, pošto može da obara avione, krstareće rakete, dronove i rakete i na većoj udaljenosti.

Predstavnik američke vlade je rekao da će ukrajinski vojnici biti obučavani na sistemu u trećoj zemlji. To nije precizirao. Logično je da se pretpostavi da će Ukrajinci – kao i u slučaju drugih sistema – proći obuku u Njemačkoj. Vježbovni poligon Grafenver u Bavarskoj je primjer odgovarajućeg poligona.

Moskva je nedavno opomenula Vašington da ne isporučuje „Patriot“ Ukrajini. Kao i drugo teško naoružanje, i taj raketni sistem će postati "legitimni prioritetni cilj", izjavila je prošle nedjelje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Vašington Ukrajini već isporučuje višecjevni raketni bacač „Himars“ ili protivazdušni raketni sistem „Nasams“.

"Mi ne želimo direktan rat s Rusijom“, rekao je predstavnik američke vlade i dodao da se to neće promijeniti ni poslije posjete Zelenskog i isporuke sistema „Patriot“. „Radi se o tome da se uputi poruka Putinu i čitavom svijetu da će Amerika biti tu za Ukrajinu toliko dugo koliko je potrebno“. Rekao je i da je posjeta dobra prilika za Zelenskog da se obrati američkom narodu.

Nacrt predviđa 42,3 milijarde eura za Ukrajinu

U utorak (20.12.) republikanci i demokrate su se u američkom Kongresu dogovorili o nacrtu budžeta u obimu od 1,7 biliona američkih dolara (1,6 biliona eura). U budžetu je predviđeno 44.9 milijardi dolara (42,3 milijardi eura) pomoći Ukrajini. O nacrtu glasaju još i Senat i Predstavnički dom.

Ovo je druga posjeta Zelenskog Bijeloj kući otkako je Bajden postao američki predsjednik. Prvi put ukrajinski predsednik je bio u posjeti Vašingtonu u ljeto 2021. Bajdenova administracija ga je tada upozorila na mogućnost ruskog napada pozivajući se na informacije obavještajne službe. Nakon početka rata, SAD i saveznici uveli su oštre sankcije protiv Rusije.

Bonus video: