Blinken: PVO sistem Patriot uključen u novi paket američke pomoći Ukrajini

Taj paket daće Ukrajini "proširene mogućnosti za protiv-vazdušnu odbranu i precizno gađanje, dodatnu municiju i neophodnu opremu", kazao je američki državni sekretar

7580 pregleda 7 komentar(a)
PVO Patriot, Foto: Reuters
PVO Patriot, Foto: Reuters

Američki sistem protiv-vazdušne odbrane Patriot uključen je u dodatni paket bezbjednosne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara, potvrdio je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi CNN.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u posjeti Vašingtonu.

Po Blinkenovim riječima, taj paket kojeg je odobrio predsjednik SAD Džozef Bajden daće Ukrajini "proširene mogućnosti za protiv-vazdušnu odbranu i precizno gađanje, dodatnu municiju i neophodnu opremu".

Blinken je rekao da Rusija "pokušava i ne uspjeva da izbriše Ukrajinu s mape" i da sada pokušava da "koristi zimu kao oružje" napadajući vitalnu infrastrukturu te zemlje.

"Patriot" je napredni sistem protiv-vazdušne odbrane dugog dometa koji je visoko efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila. Raspređivanje i upotreba tog sistema su veoma složeni i zahtjevaju posebnu obuku, a Ukrajina bi trebalo da ga dobije prvi put.

Bonus video: