Zelenski poslije sastanka sa Bajdenom: Neće biti kompromisa u nastojanju da se rat okonča

Američki predsjednik rekao da su narod Ukrajine i liderstvo Zelenskog "inspiracija"

9837 pregleda 5 komentar(a)
Zelenski i Bajden na pres konferenciji, Foto: Reuters
Zelenski i Bajden na pres konferenciji, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je sinoć novinarima, pošto se u Bijeloj kući sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, da su narod Ukrajine i liderstvo Zelenskog "inspiracija", a Zelenski obećao da "neće biti kompromisa" u ratu protiv ruskog agresora.

Bajden je istakao da će SAD Ukrajini koju je napala Rusija, ne samo dati sistem za protiv-vazduhoplovnu odbranu "Patriot", već i hitnu humanitarnu pomoć preko agencije USAID vrijednosti 374 miliona dolara.

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim zvanično potvrdio ranije najave da će SAD poslati Ukrajini još jedan paket pomoći vrednosti 1,8 milijardi dolara, koji uključuje vrlo efikasni, dalekometni sistem "Patriot", prenosi CNN, a taj sistem bi trebalo da posluži kao efikasno sredstvo za odbranu Ukrajine od ruskih napada na njenu vitalnu infrastrukturu, uključujući elektrane i dalekovode.

Kako prenosi Asošiejted pres, Zelenski je zahvalio američkim liderima i "običnim Amerikancima" zbog njihove podrške borbi Ukrajine protiv ruske invazije. Takođe je izjavio da je odranije želio da posjeti Ameriku, i da njegova sadašnja poseta pokazuje da je "situacija pod kontrolom - zbog vaše (američke) podrške".

"Za mene, kao predsjednika, 'pravedni mir' znači da neće biti kompromisa", rekao je ukrajinski predsjednik novinarima i dodao da će rat s Rusijom završiti onda kad se ponovo uspostave suverenitet, sloboda i teritorijalni integritet Ukrajine i kad dođe do "naplate sve štete nanijete ruskom agresijom".

Bajden je ocenio da predsjednik Rusije Vladimir Putin "nema namjeru da zaustavi ovaj okrutni rat" i dodao: "Za američki narod je važno, a i za cijeli svijet, da direktno od vas gospodine predsjedniče (Zelenski) čuju o ukrajinskoj borbi i o potrebi da se zajednički pruži otpor tokom 2023. godine".

Bonus video: