Zelenski u Kongresu SAD: Ukrajina se nikad neće predati

„Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava“, poručio je predsjednik te zemlje

13674 pregleda 12 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se u okviru posjete Vašingtonu obratio u srijedu uveče na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa SAD, gdje se zahvalio američkim zvaničnicima i narodu na podršci svojoj zemlji.

„Privilegija je što sam ovdje“, rekao je na početku obraćanja Zelenski, kojeg su članovi Kongresa dočekali gromoglasnim aplauzom.

„Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava“, poručio je predsjednik Ukrajine, uz napomenu da se ukrajinska odbrana drži i da se nikada neće predati, prenosi Glas Amerike.

„Ruska tiranija je izgubila kontrolu nad nama“

Govoreći o ruskoj agresiji, Zelenski je naveo da su ulozi u tom konfliktu mnogo veći od sudbine ukrajinske nacije, dodajući da je riječ o testu za demokratiju širom svijeta.

„Ova bitka ne može biti zamrznuta ili odložena, ne može se ignorisati, nadajući se da će okean ili nešto drugo pružiti zaštitu“, rekao je Zelenski, koji se obraćao na engleskom jeziku. „Ova borba će definisati svijet u kojem će živjeti naša djeca i unuci“.

Zelenski je govorio o tome da je ruska vojska nadmoćnija po količini opreme, ali da se Ukrajina odupire, uz napomenu da je američka podrška ključna u tome. Dodao je da se nada da će Kongres nastaviti da pomaže Ukrajini i u narednoj godini, označivši je kao tačku preokreta.

„Američka pomoć nije milostinja. To je investicija u globalnu bezbjednost“, rekao je Zelenski.

Sjedinjene Države su u proteklih godinu dana Ukrajini poslale milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći, uključujući i artiljeriju. Članovi kongresa ove sedmice odlučuju o potrošnji u aktuelnoj fiskalnoj godini - riječ je o sveobuhvatnom zakonskom paketu u kojem je oko 45 milijardi dolara namijenjeno Ukrajini.

ze
foto: REUTERS

Lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekao je nakon govora da je obraćanje Zelenskog došlo u pravom trenutku:

"Nadam se da su oni koji su sumnjali da li bi trebalo pomoći Ukrajini čuli ovaj govor jasno i glasno".

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti naveo je da je govor Zelenskog bio dobar i da se njegova pozicija o podršci Ukrajini nikada nije promijenila, "ali želimo da se pobrinemo da postoji odgovornost za sav novac koji smo potrošili".

Ukrajinski predsjednik je takođe naveo da će Ukrajinci proslaviti Božić, uprkos užasima rata:

"Čak i ako ne bude struje, svjetlo naše vjere u nas neće biti ugašeno".

Zelenski je Kongresu poklonio zastavu svoje zemlje koju su mu prilikom jučerašnje posjete poklonili i potpisali branioci grada Bahmut, koji se mjesecima nalazi pod žestokim ruskim udarima. Od predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi zauzvrat je dobio američku zastavu koja je juče bila postavljena na Kapitol.

„Pobijedićemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina, Amerika i čitav slobodni svijet“, riječi su kojima je Zelenski okončao obraćanje.

Bonus video: