Predstavnički dom SAD usvojio finansijski paket od 1.700 milijardi dolara, dijelom namijenjen Ukrajini

U Kongresu je ovaj zakon imao veću podršku među republikancima nego u Predstavničkom domu

11416 pregleda 2 komentar(a)
Predstavnički dom (ilustracija), Foto: Shutterstock
Predstavnički dom (ilustracija), Foto: Shutterstock

Donji dom američkog Kongresa odobrio je danas finansijski paket vrijedan 1.700 milijardi dolara namijenjen federalnim agencijama i ratom razorenoj Ukrajini, i to je posljednji zakon koji je Predstavnički dom usvojio na čelu sa Nensi Pelosi .

Zakon je usvojen uglavnom partijskom većinom Demokratske partije, kojoj pripada Pelosi, a da bi stupio na snagu treba još samo da ga potpiše predsjednik SAD Džozef Bajden, s obzirom da ga je juče usvojio i Senat, gornji dom Kongresa.

Međutim, u Kongresu je ovaj zakon imao veću podršku među republikancima nego u Predstavničkom domu.

Kontrolu nad Predstavničkim domom od januara će imati republikanci, koji su na novembarskim međuizborima dobili tijesnu većinu, a Senat ostaje pod kontrolom demokrata.

Nensi Pelosi je bila liderka Predstavničkog doma u dva navrata. Za njenu funkciju bori se lider manjinskih republikanaca Kevin Makarti koji je 25 minuta kritikovao zakon, tvrdeći da je on "monstruozan".

Za zakon, koji obuhvata i pomoć Ukrajini, glasali su svi kongresmeni iz Demokratske partije osim Aleksandre Okasio-Kortez iz Njujorka, a podržalo ga je i devet republikanskih kongresmena, uprkos prijetnjama tridesetak njihovih stranačkih kolega da će blokirati sve buduće inicijative republikanaca koji podrže zakon.

Džozef Bajden je pohvalio usvajanje zakona, rekavši da on predstavlja dokaz da republikanci i demokrate mogu sarađivati.

"Nadam se nastavku međupartijske saradnje u predstojećoj godini", izjavio je on i ocijenio da je finansijski paket dobar za američku ekonomiju.

Bonus video: