Sud zabranio San Francisku da uklanja beskućnike s ulica

Grad su tužili beskućnici da bi spriječili San Francisko da prije no što im obezbijedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima, i ukloni pojedinačne šatore s ulica iz haustora

6472 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Federalni sudija je privremeno zabranio San Francisku da uklanja beskućnike s ulica jer je gradska vlast prekršila sopstvenu politiku time što im nije ponudila smještaj.

Sud u Oklandu je ove nedjelje hitnom naredbom San Francisku zabranio da ukloni šatore i konfiskuje stvari beskućnika, izvijestio je lokalni list "San Francisko kronikl".

Grad su tužili beskućnici da bi spriječili San Francisko da prije no što im obezbijedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima, i ukloni pojedinačne šatore s ulica iz haustora.

Tužioci - beskućnici su iznijeli da im gradska vlast nije davala smještaj, a uklanjala je njihove logore i nepropisno im plijenila ili bacala stvari, uključujući mobilne telefone, ljekove, lična dokumenta, čak i ortopedska pomagala.

Argumenti grada u svoju odbranu bili su "potpuno neubjedljivi", ocijenio je sud.

U saopštenju, gradonačelnica San Franciska, London Brid, odbacila je odluku suda jer smatra da se gradovima ne može upravljati kako smatra sud.

"Već imamo premalo sredstava za rješavanje problema mentalno oboljelih koje vidimo na našim ulicama, a sada nam je rečeno da ne koristimo još jedno sredstvo (uklanjanje šatora beskućnika) koje pomaže dovođenje ljudi s ulice u smještaj i održava naše ulice bezbjednim i čistim za naše stanovnike".

Brid je rekla da mnogi beskućnici "odbijaju usluge ili već imaju smještaj", a ipak su i dalje na ulici, dok neki koriste ulične šatore za "dilovanje droge, trgovinu ljudima i druge nezakonite aktivnosti".

Procjenjuje se da u San Francisku ima 7.800 beskućnika, a grad je priznao da nema dovoljno kreveta u smještaju za njih. Tako su u petak bila slobodna svega 34 kreveta, objavio je Komitet pravnika za građanska prava oblasti San Franciska.

Prošle nedjelje savezni sudija je izdao hitnu zabranu da bi spriječio drugi grad, Finiks u susjednoj Arizoni, da silom ukloni veliki kamp beskućnika u centru grada. Vlasti ne mogu da zabrane život u šatorima, ako im ne daju krevet u skloništu, a mogu samo da zaplijene onu imovinu beskućnika koja je nelegalna ili opasna.

Udruženje beskućnika Novog Meksika i drugi tužili su ove nedjelje grad Albukerki čije službe, kako tvrdi, "uništavaju kampove i kriminalizuju ljude samo zato što su beskućnici".