Netanjahu će u četvrtak predstaviti parlamentu svoju novu vladu

Očekuje se da će nova vlada biti najviše desno orijentisana u istoriji Izraela, iako njen sastav nije konačan

3927 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Shutterstock
Netanjahu, Foto: Shutterstock

Budući premijer Izraela Benjamin Netanjahu će predstaviti svoju novu vladu parlamentu (Knesetu) u četvrtak, najavio je danas predsjednik parlamenta Jariv Levin.

Kako je saopšteno o sastavu nove vlade će se glasati u 11:00 časova po lokalnom vremenu (10:00 po srednjevropskom) na posebnoj sjednici Kneseta.

Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, koji je već bio premijer najduže u istoriji Izraela, objavio je u srijedu prošle nedjelje da će biti u mogućnosti da obrazuje novu vladu sa svojim saveznicima iz ultradesnih i partija ultraortodoksnih Jevreja.

Netanjahuov Likud je sa tim partijama pobijedio na parlamentarnim izborima održanim 1. novembra i rok je da se do 11. decembra postigne dogovor o novoj vladi.

Pošto Netanjahuu to nije pošlo za rukom za predviđenih 28 dana, tražio je produženje od dvije nedjelje, predviđene po izraelskom zakonu.

Predsjednik Izraela Isak Hercog mu je dao 10 dana da ispuni zadatak. Očekuje se da će nova vlada biti najviše desno orijentisana u istoriji Izraela, iako njen sastav nije konačan.

U njoj će biti dvije partije ultraortodoksnih Jevreja, Šas i Ujedinjena Tora judeizam, uz tri ultradesne, Vjerski cionizam Becalela Smotriča, Jevrejska snaga Itamara Ben Gvira i Noam Avija Maoza.

U proteklim nedjeljama Netanjahuov Likud je potpisao sporazume na osnovu kojih bi Ben Gvir trebalo da bude ministar nacionalne bezbjednosti, Becalel Smotrič da bude odgovoran za jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a vođa Šasa Arije Deri, koji uslovno osuđen za utaju poreza, takođe bi trebalo da dobije ministarski portfelj.

O zakonima na osnovu kojih bi Deri postao ministar i Ben Gvir imao šira ovlašćenja od dosadašnjeg ministra policije se tek glasa danas i sjutra.

Poslije toga će Netanjahu, koji je već bio premijer od 1996. do 1999. godine, pa potom uzastopno od 2009. do 2021. godine, ukupno 15 godina, moći da predstavi svoju vladu Knesetu.

Bonus video: