Potvrđen doživotni zatvor za turskog milijardera optuženog za pokušaj rušenja vlade

Kavala je uhapšen krajem 2017. i tokom suđenja upozoravao je da je žrtva "pravnog ubistva"

11394 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Istanbulu potvrdio je u žalbenom postupku presudu doživotnog zatvora za turskog mecenu Osmana Kavalu, optuženog za pokušaj rušenja vlade, javlja zvanična agencija Anadolija. Sudije su ujedno potvrdili 18-godišnju zatvorsku kaznu određenu ranije i još sedmorici optuženih.

Kavala, 65-godišnji preduzetnik i filantrop, osuđen je za "pokušaj rušenja vlade" Redžepa Tajipa Erdogana putem finansiranja antivladinih protesta 2013, poznatih kao "pokret Gezi", a druga sedmorica optuženih zbog toga što su mu pomagali. Na presudu je moguća žalba turskom Vrhovnom sudu, prenosi Hina.

Kavala je uhapšen krajem 2017. i tokom suđenja upozoravao je da je žrtva "pravnog ubistva", što je podstaklo ozbiljnu napetost između Ankare i zapadnih vlada koje su se mobilizovale u njegovu korist.

Troje advokata Osmana Kavale isticalo je u odbrani nedostatak dokaza i zainteresovanost vlasti u tom maratonskom političkom suđenju.

Doživotni zatvor

Doživotni zatvor mecene prati bezbjednosna odredba koja isključuje svako smanjenje kazne. Čelnici Savjeta Evrope od tada su više puta pozivali Tursku da odmah oslobodi Osmana Kavalu, nakon odluke po kojoj je Ankara prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sjedinjene Države su u srijedu izrazile "krajnju zabrinutost" zbog odluke turskog suda.

"Njegova nepravedna osuda je nespojiva s poštovanjem ljudskih prava i s vladavinom prava. Ponovno pozivamo Tursku da oslobodi Osmana Kavalu", rekao je portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel. "Turski narod zaslužuje uživati ljudska prava i temeljne slobode bez straha od odmazde", dodao je.

Bonus video: