Sud pod vojnom upravom osudio Aung San Su Ći na još sedam godina zatvora

Posljednja presuda dodaje se kaznama od najmanje 26 godina izrečenim od decembra prošle godine

4609 pregleda 0 komentar(a)
Su Ći, Foto: Reuters
Su Ći, Foto: Reuters

Sud u Mjanmaru koji se nalazi pod vojnom upravom osudio svrgnutu liderku Aung San Su Ći po pet tačaka optužnice za korupciju na ukupno sedam godina zatvora, rekao je izvor upoznat sa njenim suđenjem, prenosi Rojters.

Isti izvor dodaje da su tako okončani posljednji preostali slučajeve protiv najuticajnije političarke ove zemlje koja je uhapšena prošle godine prilikom vojnog puča.

Na suđenju održanom iza zatvorenih vrata, Su Ći je proglašena krivom za krivična djela u vezi sa iznajmljivanjem i korišćenjem helikoptera dok je "de facto" bila vođa Mjanmara, rekao je izvor.

Rojters navodi da je izvor tražio da se ne identifikuje zbog osjetljivosti pitanja, dok portparol vladajuće hunte nije bio odmah dostupan za komentar.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir za svoju decenijsku kampanju za demokratiju u Mjanmaru, provela je veći dio svog političkog života u pritvoru pod vojnim vladama.

Posljednja presuda dodaje se kaznama od najmanje 26 godina izrečenim od decembra prošle godine.

Za svaku od pet novih optužbi predviđena je maksimalna kazna od 15 godina.

Zapadne zemlje su odbacile sva suđenja.

Su Ći je vodila Mjanmar pet godina (od 2015) tokom decenije probne demokratije koja je stigla nakon što je vojska okončala svoju 49-godišnju vladavinu. Ipak, početkom prošle godine vratila je kontrolu kako bi spriječila vladu Su Ći da započne drugi mandat.

Sva krivičnih djela za koja je osuđena tokom proteklih 13 mjeseci ona je opisala kao apsurdna.

Prekršaji su uključivali kršenje Kovid-19 ograničenja tokom kampanje, ilegalno posjedovanje radio opreme, podstrekavanje, kršenje zakona o državnim tajnama i pokušaj uticaja na izbornu komisiju zemlje.

Hunta je insistirala na tome da su optužbe legitimne i da je Su Ći dobila odgovarajući postupak pred nezavisnim sudom.

Vojska je vladu Su Ći svrgnula s vlasti na osnovu toga što nije uspjela da se pozabavi navodnim nepravilnostima na izborima 2020. na kojima je njena stranka ubjedljivo pobijedila.

Bonus video: