Peking: Lider Hong konga odlučuje o stranim advokatima u procesima iz domena nacionalne bezbijednosti

Današnjom presudom, komunističke vlasti u Pekingu su se šesti put umiješale u pravna pitanja Hong konga

3926 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kineske vlasti su danas presudile da lider Hong konga ima ovlašćenje da odluči da li strani advokati mogu da budu uključeni u procese iz domena nacionalne bezbijednosti u tom autonomnom gradu, što bi moglo da spriječi istaknutog prodemokratskog izdavača Džimija Laja da angažuje britanskog branioca.

Najviše zakonodavno tijelo Kine sačinilo je pravno tumačenje upereno protiv stranih advokata koji ne rade redovno u Hong kongu, navela je državna novinska agencija Sinhua.

Ta odluka bi mogla da poništi presudu najvišeg suda u Hong kongu koja je Laju, medijskom tajkunu i osnivaču ukinutog lista Epl dejli, omogućila da angažuje advokata Timotija Ovena da ga brani od optužbi za zavjeru, na osnovu Zakona o nacionalnoj bezbijednosti, nametnutog od Pekinga u ljeto 2020. godine.

Današnjom presudom, komunističke vlasti u Pekingu su se šesti put umiješale u pravna pitanja Hong konga, nekadašnje britanske kolonije kojoj je Kina obećala "visok stepen autonomije" i nezavisnost sudstva na 50 godina kada je ona vraćena u njen sastav 1997. godine.

Peking je odluku donio na osnovu zahtjeva lidera Hong konga Džona Lija, koji je pravno tumačenje zatražio nekoliko sati pošto je najviši sud u tom gradu odbacio prigovor vlasti na davanje dozvole Ovenu da zastupa Laja.

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa saopštio je da sudovi Hong konga moraju da nabave potvrdu od gradskog lidera Lija o tome da li strani advokati mogu da budu angažovani u procesima pokrenutim na osnovu Zakona o nacionalnoj bezbijednosti, navode kineski državni mediji.

Ako sudovi to ne učine, onda odluku treba da donese gradski odbor za zaštitu nacionalne bezbijednosti, kojim predsjedava Džon Li, navodi se.

Laj, koji je 10. decembra osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora u drugom procesu, za prevaru, optužen je da je bio dio zavjere sa ciljem pozivanja na uvođenje sankcija ili blokade, ili učešća u neprijateljskim aktivnostima protiv Hong konga ili Kine.

Optužen je i za zavjeru sa strancima radi ugrožavanja nacionalne bezbijednosti, i za pobunu, prema zakonu iz kolonijalne ere koji se sve više koristi za obračun sa protivnicima vlasti.

Suđenje Laju, koje je trebalo da počne 1. decembra, odloženo je za septembar 2023. godine jer je Hong kong čekao odluku vlasti u Pekingu o angažovanju stranih advokata u procesima iz oblasti nacionalne bezbijednosti.

Bonus video: