Sjevernokorejski lider obećava veću proizvodnju nuklearnih bojevih glava

Vojska Južne Koreje otkrila je lansiranje u nedjelju iz regiona glavnog grada Sjeverne Koreje oko 2.50 ujutro, navodi se u saopštenju Združenog generalštaba

6568 pregleda 11 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će povećati proizvodnju nuklearnih bojevih glava i izgraditi snažniju interkontinentalnu balističku raketu, izvjestili su u nedjelju državni mediji signalizirajući produbljivanje animoziteta sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i drugima.

Kimova izjava na ključnom sastanku vladajuće stranke objavljena je nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu ka svojim istočnim vodama, i ušla u 2023. sa još jednom probom oružja nakon rekordnog broja ispaljenih raketa prošle godine.

"Trenutno uspostavljena situacija zahtijeva od naše zemlje da udvostruči naše napore da u velikoj mjeri ojačamo našu vojnu moć kako bismo zaštitili naš suverenitet, bezbjednost i osnovni nacionalni interes kako bismo se izborili sa opasnim vojnim potezima SAD i drugih neprijateljskih snaga koje nas ciljaju", rekao je Kim.

KCNA je citirala Kima da je Sjeverna Koreja primorana da poveća proizvodnju "eksponencijalno" da masovno proizvodi taktičko nuklearno oružje.

Takođe se navodi da je Kim naredio proizvodnju novog tipa interkontinentalne balističke rakete sa sposobnošću brzog, uzvratnog napada. Kim je takođe navodno rekao da Sjeverna Koreja uskoro planira da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit.

Vojska Južne Koreje otkrila je lansiranje u nedjelju iz regiona glavnog grada Sjeverne Koreje oko 2.50 ujutro, navodi se u saopštenju Združenog generalštaba. Rečeno je da je projektil prešao oko 400 kilometara (250 milja) prije nego što je pao u vodu između Korejskog poluostrva i Japana.

Bonus video: